Home > Piets blog > Weerpraatje: zondag en maandag 20 graden!
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: zondag en maandag 20 graden!

Een hogedrukgebied boven Scandinavië wordt onder druk gezet door een storing van de Noordzee. Deze wordt aangestuurd door een omvangrijke depressie tussen Groenland en IJsland. Een eerste frontensysteem, wat probeert het hoog uit het zadel te wippen passeert vandaag. het resulteert in een kille dag met regen.

Naar het noordoosten toe is het nog geruime tijd droog en het regengebied is grotendeels verpietert wanneer het Groningen bereikt.
Door de stevige oostenwind, het vochtige weer in combinatie met de relatief lage temperatuur voelt het waterkoud aan.

Het goog laat zich echter niet zo gemakkelijk verjagen. Na het wegtrekken van het regengebied is het morgen tijd voor een wapenstilstand wat een heel aardige en meest droge dag geeft.
In de nacht naar zaterdag gaat het lagedrukgebied opnieuw tot de aanval over. Dat geeft zaterdag perioden met (lichte) regen.

Op zondag en maandag geeft het hogedrukgebied, zei het met enige tegenzin terrein prijs en verplaatst zich iets in noordoostelijke richting.
Dankzij een depressie die dan bij de Golf van Biskaje komt te liggen ontstaat er een zuidelijke stroming die ons zondag en maandag bijna warme herfstdagen gaat geven. De 20 graden komt in zicht en er komt flink wat ruimte voor de zon.

We zien ook op de lange termijn dat het krachtige hogedrukgebied boven Scandinavië blijft liggen en de stroming zo blokkeert.
Depressies proberen wel voet aan wal te krijgen boven West Europa, maar met wat geluk ligt het heftigste strijdtoneel meestentijds net westelijk van ons land.

En daarmee ook de meeste wisselvalligheid. De stroming zou volgende week opnieuw zuidoostelijk kunnen gaan worden.

Meer Blog