Home > Piets blog > Windsnelheden nemen wereldwijd af
Volg Piet

Piets blog

Windsnelheden nemen wereldwijd af

De windsnelheden zijn in de afgelopen decennia waarschijnlijk over de hele wereld afgenomen. Dat concluderen Franse wetenschappers in een nieuwe studie.

De windkracht is in de meeste gebieden op het noordelijk halfrond gedaald met maarliefst 15 procent in de afgelopen dertig jaar. In veel delen van China, Rusland en de Verenigde Staten nam de gemiddelde windsnelheid bijvoorbeeld af van ongeveer 17 kilometer per uur naar een gemiddelde van rond de 14 kilometer per uur. Dat melden onderzoekers van het Franse Laboratorium voor Onderzoek naar Klimaat en Milieu in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience .

Luchtvervuiling
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door gegevens te analyseren van meer dan 800 weerstations die zich voornamelijk op het noordelijk halfrond bevinden. Ze vermoeden echter dat ook de windsnelheid op het zuidelijk halfrond is gedaald, omdat er een sterk verband bestaat tussen windsnelheden in verschillende delen van de wereld.

De wereldwijde afname van windsnelheid zou er voor kunnen zorgen dat luchtvervuiling zich minder snel verplaatst naar nieuwe gebieden. Maar ook de zaden van planten en bomen kunnen zich door de afgenomen windkracht mogelijk minder goed kunnen verspreiden.

Meer bossen
“We zeggen niet dat de gevolgen goed of slecht zijn”, verklaart onderzoeker Robert Vautard op National Geographic News . “We observeren deze trend alleen en proberen er een verklaring voor te bedenken.” De oorzaak van het fenomeen schrijven de onderzoekers deels toe aan de toenemende aanplanting van nieuwe bossen in Europa, Noord-Amerika en Rusland. In gebieden waar de meeste nieuwe bomen verrezen, nam de windkracht namelijk het snelste af. De bossen hebben volgens de wetenschappers mogelijk een windbrekend effect.

Puzzel
De nieuwe bossen kunnen echter maar 60 procent van de wereldwijde afname van windsnelheid verklaren. “We hebben nog maar een paar stukjes van de puzzel”, aldus Robert Vautard. “We kunnen dit fenomeen nog niet helemaal verklaren. “Dat melden onderzoekers van het Franse Laboratorium voor Onderzoek naar Klimaat en Milieu in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Bron: Novum

Meer Blog