Home > Piets blog > Winter heeft lange adem
Volg Piet

Piets blog

Winter heeft lange adem

De winter wil voorlopig van geen wijken weten. Terwijl het schaatspeloton naar Zweden is verhuisd om daar de natuurijscompetitie voort te zetten, had hier dit weekend ook volop geschaatst kunnen worden op natuurijs. Het koudste plekje vanochtend om 6.45 was Wijk aan Zee waar het streng (-10.4) vroor. In Leeuwarden en Eelde vroor het op dat zelfde moment 8.4 graden.

Ook dit weekend houdt de winter volop aan. Vandaag is er af en toe zon en is het droog, morgen en zondag zou er eens wat hele lichte sneeuw kunnen vallen. Veel verwacht ik daar niet van.

Het blijft in de nachten licht tot matig vriezen en ook overdag dooit het niet, maar schommelt de temperatuur rond het vriespunt.

Na het weekend komt een depressie vanaf IJsland afzakken naar de Noordzee. Dit lagedrukgebied leek aanvankelijk in staat zachtere lucht richting ons land en West Europa te blazen. Een blik op de nieuwste weerkaarten leert dat deze depressie een iets andere koers gaat volgen en dat de wind voortdurend aflandig blijft met als gevolg dat de echt zachte lucht ons niet kan bereiken.

Ook na het weekend blijft het dan volop winter. Geleidelijk aan gaat de zon wel wat vaker schijnen. De zonkracht maakt dat het in de middag dan licht dooit. In de nachten blijft het echter gewoon licht en soms matig vriezen. Zo is het de winter van de lange adem.

Meer Blog