Home > Piets blog > Winter op laatste benen
Volg Piet

Piets blog

Winter op laatste benen

De winter loopt op z’n laatste benen. Afgelopen nacht was nog flink koud met in Twente -11.4 graden en in Hupsel -10.3 graden. Dat is strenge vorst. Er waren grote tegenstellingen, want in Zeeland bleef de temperatuur de hele nacht 2 tot 3 graden boven het vriespunt.

In het oosten van het land blijft het vandaag licht vriezen. Elders tipt het kwik aan het vriespunt en naar het westen toe dooit het enkele graden.

Vannacht zal de temperatuur in het zuidoosten nog even stevig onder nul duiken. Van het noordwesten uit schuift dikke bewolking ons land binnen. De Noordzee krijgt een behoorlijke vinger in de pap. Dat gaan we merken.
Een depressie bij Lapland duwt een storing de Noordzee op en passeert vannacht en morgen ons land. Een volgende komt zaterdag over. Hoewel beide depressies gevuld zijn met behoorlijk koude lucht op enige hoogte zal de Noordzee zijn werk doen. De noordwestenwind zorgt voor invallende dooi.

Vanaf vrijdag komt de temperatuur in heel het land boven nul uit, hoewel de dooi in het zuidoosten minimaal zal zijn.
Soms valt er eens wat lichte regen of motsneeuw wat weer aanleiding kan geven tot ijzel. In de nachten schommelt de temperatuur rond of iets onder nul, waardoor het weer een heel verraderlijk karakter krijgt. Bovendien wordt het zicht de eerste dagen soms behoorlijk belemmerd door mist.

De winter komt voorlopig niet terug. Depressies op de Noordzee en Scandinavië zullen dat voorkomen. Daar zijn eigenlijk alle weermodellen het wel over eens. Wel blijft de temperatuur in de nachten rond of soms onder nul uitkomen. Na het weekend neemt de kans op neerslag meer en meer toe. Het wordt dus echt kwakkelen. Ook de tweede helft van de komende week voorzien de diverse atmosfeermodellen geen terugkeer naar een echt winters weertype.

Meer Blog