Home > Piets blog > Winter: Op schaatsen, sneeuw, te koud
Volg Piet

Piets blog

Winter: Op schaatsen, sneeuw, te koud

Hier is mijn definitieve winterverwachting.
Gemiddeld verwacht ik dat de winter (iets) kouder zal verlopen dan normaal. December wordt gemiddeld flink kouder dan normaal met winterse neerslag en ijs. In januari liggen de temperaturen rond of iets onder normaal en hebben we meer droge, oostelijke stromingen en tussentijds wat winterse neerslag. In de late helft van de maand januari wordt het wisselvalliger met veel regen, ijzel en (natte) sneeuw. De maand februari verloopt zacht en wisselvallig met waarschijnlijk vaak stormachtig weer.

Het ziet er naar uit dat koning winter zich in de maand december volop zal presenteren, met veel winterse neerslag (sneeuw en ijzel). De maand zal waarschijnlijk uitkomen rond een gemiddelde temperatuur rond 1,5 à 2 graden voor de Bilt (normaal is 4,0 graden in de Bilt). We zullen de winterbanden in deze maand zeker nodig hebben, dus veel overlast. Ik reken op een goede kans voor een witte Kerst en we komen, als het enigszins meezit, al voor of rond de Kerst op de schaatsen en anders voor het eind van 2010.

In het nieuwe jaar 2011 verwacht ik dat we in januari uitkomen rond of iets onder de normale waarde van 2,5 graden (de Bilt). We hebben redelijk winterweer. Een lange periode met schaatsplezier zou best eens kunnen. Ik verwacht met name in de eerste helft van deze maand vaak een oostelijke stroming met droog en koud weer. Soms onderbroken door een tijdelijke aanval van zachte lucht met winterse neerslag. Gemiddeld verwacht ik een redelijk droge maand, met de nodige vorst. Door de aanvallen met zachtere lucht en het afbrokkelende winterweer later in de maand komt deze maand rond of iets onder de gemiddelde temperatuur uit.

Eind januari en in februari komen de depressies langzij en is het uit met de winterpret. Het wordt denk ik een onstuimige en wisselvallige maand. Ik verwacht temperaturen die flink boven normaal komen te liggen; gemiddelde temperatuur rond 5 graden in de Bilt (normaal is ongeveer 3 graden). De kans op een of meerdere winterstormen lijkt in februari groot.

Piet Paulusma

Meer Blog