Home > Piets blog > Winter slaat toe in Europa
Volg Piet

Piets blog

Winter slaat toe in Europa

De winter slaat de komende dagen toe in Europa. Vooral in het centrale deel wordt het zeer koud.

De komende nacht kan het in Duitsland al 10 tot 15 graden gaan vriezen, maar in Polen, Tsjechië en Oostenrijk zijn minima tegen de -20 graden aan mogelijk.
Dat komt omdat het in die gebieden gaat opklaren. De Alpen krijgen ook een flinke portie kou de komende dagen.
In de bekende ski gebieden Voralberg en Tirol kan de temperatuur de komende nachten uitkomen tussen de -30- en -40 graden! Wel is het droog.

Vanuit het noordoosten wint de koude lucht dus terrein. In Moskou vroor het de afgelopen nacht 17 graden, op andere plaatsen in Rusland 25 graden. In Polen daalde het kwik tot -15 graden en in Oslo tot -16 graden.
Dankzij krachtige hogedrukgebieden boven het noorden van Rusland en IJsland en een depressie boven Scandinavië komt de kou ook richting west Europa.

Later in de week zien we drukstijgingen boven Scandinavië en daar wordt het de komende tijd ook flink koud. In Noorwegen zijn kwikstanden beneden de -30 graden haalbaar.

Verder zien we een diepe depressie boven het zuidoosten van Europa. In de hogere luchtlagen wordt de echte kou richting ons land iets afgesnoerd, maar de wind blijft uit het oosten tot noordoosten waaien. vanaf het ijskoude continent. Het blijft dus winters, maar de depressie boven het zuidoosten van Europa krijgt wat meer invloed in de vorm van wolken en wat sneeuw. Daardoor wel enige tempering van vorst. Tijdens opklaringen blijft matige vorst mogelijk.

Ook Frankrijk en het noorden van Spanje krijgen een heus staartje mee van de winterinval. Daar gaandeweg de week ook lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend. In het oosten en zuidoosten van Frankrijk volgt vanaf morgen zelfs af en toe sneeuw.

Italië krijgt de komende twee etmalen te maken met regen. In het zuiden is het 14 graden en van winterweer daar geen sprake. Hoewel het in de gebieden boven de 1500 meter wel kan gaan sneeuwen.
In Griekenland gaat het regen vanaf morgen en is het ook geen winterweer. In Athene werd het gisteren 14 graden.
Op de Balkan en dan vooral de noordelijke delen gaat het morgen later op de dag flink sneeuwen.

Meer Blog