Home > Piets blog > Winter: strijd tussen koude- en zachte lucht
Volg Piet

Piets blog

Winter: strijd tussen koude- en zachte lucht

De winter staat een beetje in zijn wachtstand. De komende dagen ontstaat er een strijd tussen koude lucht boven Rusland en zachte lucht die vanaf de Oceaan dichterbij probeert te komen.

De diverse computermodellen hebben de grootst mogelijke moeite om te ‘voorspellen’ of te berekenen wie deze slag uiteindelijk gaat winnen.

Een zeer krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt er voor dat de koudere variant voorlopig aan de winnende hand is. De oplossingen van de diverse modellen zijn vandaag alweer een stuk minder koud dan gisteren. Toen werd er nog transportkou richting west Europa gestuurd. De visie is in geen enkele modeluitvoering meer terug te vinden.

Een depressie vanuit Frankrijk komt op vrijdag al dichterbij en deze is gevuld met zachtere lucht. In het weekend gaat deze depressie regen en sneeuw geven.

Na het weekend probeert hogedruk boven Scandinavië zich wel te versterken, maar tegelijk activeren oceaanstoringen. We blijven op de grens tussen deze twee luchtsoorten en hoe dat uitpakt is wat mij betreft nog onzeker en ik kom daar de komende dagen op terug.

Voorlopig dus kwakkelen met de winter. In de nachten vriest het licht, misschien plaatselijk matig, overdag dooit het enkele graden. In het noordoosten wat kouder met temperaturen rond nul. Wel winter, maar geen mooie kouinval met uitzicht op schaatsijs.

Meer Blog