Home > Piets blog > Winter valt Europa van twee kanten aan
Volg Piet

Piets blog

Winter valt Europa van twee kanten aan

Een ‘Pooldepressie”  die in ontstaan aan de oostflank van Groenland komt komende nacht afzakken richting het westen van Europa. Ons land krijgt vanaf later vannacht te maken met deze depressie, die logischerwijs gevuld is met zeer koude lucht.

Niet alleen ons land, een groot deel van West Europa krijgt met de gevolgen van dit lagedrukgebied te maken. Vanuit Rusland is felle kou het oosten en centrale deel van Europa binnen gedrongen. Van twee kanten wordt Europa dus belaagd door winterweer.
Een overzichtje:

Nieuwe barre winterinval Britse Eilanden

De Britse Eilanden krijgen morgen te maken met fikse sneeuwbuien en veel wind, misschien zelfs sneeuwstormen. (vooral in het noorden) Eerst is er regen en ijzel en dus krijgt de recordkoude winter daar een vervolg. De temperaturen dalen morgen in de loop van de dag naar -5 graden. Ook de dagen er na staan in het teken van vorst en talrijke sneeuwbuien!

Sneeuw in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland
En wat te denken van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Ook daar morgen in de loop van de dag veel sneeuw en eerst ijzel!
Temperaturen in Duitsland ruim onder nul, in Frankrijk duiken ze morgen onder het vriespunt. In Frankrijk aanhoudend kans op sneeuw, vooral het noorden en midden krijgen er flink van langs.

Vrijdag: sneeuw in Italië en Balkan
Bar winterweer treft vrijdag delen van Italië, de Balkan en de Frans-Italiaanse Eilanden Sardinië en Sicilië. Ook daar kans op forse sneeuwbuien.

Felle kou in Polen; -19 graden
Felle kou heeft ook Polen weer veroverd. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in Elblag (noorden van Polen) tot -19 graden.

Kou in Oost Europa: weekend ook sneeuw!
In oost Europa is het ook flink koud met matige tot strenge vorst. Nu is het er nog droog, in het weekend gaat het sneeuwen!
Ook in het noorden van Griekenland dan kans op sneeuw.

Scandinavië: -27.5 graden.
Zeer koud is het nog altijd in Scandinavië. In Finland daalde de temperatuur afgelopen nacht tot -27.5 graden. (Ahtari 161 m-27.5°) Sommige gebieden hebben meer dan 1.5 meter sneeuw!

Alpen en Duitsland: koud
In de Alpen is het ook erg koud. In de Oostenrijkse Alpen daalde de temperatuur op 3111 meter tot -25.6 graden.(Sonnblick 3111 m)

Ook in het Duitse Zugspitze (2962 m) zeer koud: -24.9 graden.

Meer Blog