Home > Piets blog > Winter voor langere tijd verdreven?
Volg Piet

Piets blog

Winter voor langere tijd verdreven?

De winter is verdreven. Een storing vanaf de Oceaan, gevuld met zachtere lucht trok zaterdag en zondag over ons land en ligt vandaag boven het oosten van Denemarken. Na de sneeuw en ijzel volgde regen en het binnenstromen van zachtere lucht. In Zeeland (Woensdrecht en Westdorpe) werd het 7.3 graden. In Groningen kwamen ze niet verder dan +1 graad.

Op de weerkaart zien we een hogedrukgebied boven Rusland en een zeer diepe depressie ten westen van IJsland. Hoewel het hogedrukgebied de wind bij ons wel weer in de oost tot zuidoosthoek zal krijgen de komende dagen, is de stroming te zwak, de kou te ver weg en eigenlijk liggen we een beetje in het overgangsgebied tussen de zachte lucht ten westen en koude lucht ten oosten van ons land.

Dat geeft een grijs en nevelig, soms ook mistig weerbeeld met in de nachten lichte vorst en gladheid door bevriezing en aanvriezing. Ongetwijfeld aanleiding voor nieuwe (over)last voor het verkeer!

Ook op de wat langere termijn, in en na het komend weekend ziet het er niet naar uit dat Koning Winter terug gaat slaan. De diverse computermodellen hebben allemaal een wat ander scenario in petto, maar een ding hebben ze gemeen. Een doorbraak naar een westcirculatie zien ze niet zitten, maar ook een stabiele winterperiode tekent zich niet af. Ik noem het ook wel ‘kwakkelweer’.

Meer Blog