Home > Piets blog > Winter voor langere tijd?
Volg Piet

Piets blog

Winter voor langere tijd?

Vandaag al een paar sneeuwbuien. Donderdag staat er nog veel op het programma en zal het verkeer het weer zwaar te verduren krijgen.

Een hogedrukgebied dat zich vanaf Engeland tot over Scandinavië uitstrekt heeft er voor gezorgd dat nieuwe kou ons land is binnen gestroomd.

Het is echter geen sterk hogedrukgebied. Vandaag al moet het een storing toestaan, die in de namiddag en avond wat sneeuw (kustgebieden ook regen) gaat geven.

Morgen weet het hoog actieve storingen nog op afstand te houden, maar woensdag zal een een kleine Noordzee-storing al een sneeuwbuitje geven.

In de nacht naar donderdag begint het grotere werk. Een uitdiepende depressie die is ontstaan ten oosten van Groenland koerst dan richting Scandinavië. Het is gevuld met zeer koude Poollucht. Op 5 km zakt de temperatuur naar waarden tot rond de -45 tot -50 graden. Het zet koers richting de Britse Eilanden en de  noordelijke Noordzee.

Eerste frontensystemen van dit gebied bereiken ons al in de nacht naar donderdag met enige neerslag. Dat zal veelal sneeuw zijn, in de kustgebieden kans op ijzel en natte sneeuw. Dat komt omdat de wind vanaf zee gaat waaien.

Donderdag volgt dan een actief frontensysteem met een significante hoeveelheid neerslag. Landinwaarts zal dit veelal sneeuw zijn, maar omdat de temperatuur gaat oplopen naar iets boven het vriespunt is er kans op ijzel! De ondergrond is immers bevroren!

Na het wegtrekken van deze storing gaat het opklaren en gaat het snel vriezen. Er zal op uitgebreide schaal gladheid ontstaan omdat de deels gesmolten sneeuw gaat bevriezen. Er kunnen dus zeer gevaarlijke situaties op de wegen kunnen ontstaan!

Vrijdag ligt de kern van deze Pooldepressie boven de Britse Eilanden en moeten we rekening houden met enkele winterse buien. Overdag blijft het landinwaarts wellicht licht vriezen, de kustgebieden hebben door de wind van zee te maken met lichte dooi.

In het weekend trekt deze depressie door naar zuidwest Ierland. Er blijft ook dan, hoewel de stroming zuidelijk wordt, onafgebroken koude lucht ons land binnenstromen. De winter heeft ook Frankrijk veroverd!

In de nachten vriest het dan licht tot matig, waarbij de deur naar strenge vorst (mits alle voorwaarden aanwezig zijn: sneeuwdek, weinig wind en opklaringen) op een kier komt te staan.
De kans op een winterse bui blijft, maar de zon zal ook af en toe schijnen. Compleet winter, maar verre van stabiel.

Stabiel winterweer zit er volgens de diverse computermodellen ook na het weekend niet aan te komen.
De meeste berekeningen gaan uit van de nabijheid van koudbloedige depressies in de buurt van ons land en hogedruk boven Groenland met uitlopers tot over Lapland.Oook boven Rusland bevindt zich een groot hogedrukgebied.

Het model van de Europese lidstaten laat het kwik volgende week dankzij een depressie behoorlijk oplopen. De andere modellen zijn voorzichtiger en laten de gordels van lagedruk steeds in de buurt en zuidelijk van ons land passeren, waardoor zachte lucht ons niet kan bereiken. In dat geval blijft het winterweer, maar eveneens kwakkelen. Een doorbraak naar een beduidend zachter weertype zie ik ook na het weekend niet zo maar tot stand komen.

Meer Blog