Home > Piets blog > Winter was voorbije eeuw nog nooit zo nat in Spanje
Volg Piet

Piets blog

Winter was voorbije eeuw nog nooit zo nat in Spanje

Spanje heeft de natste winter van de eeuw achter de rug. Zo’n intensieve en aanhoudende regenval als de afgelopen maanden is er op het Iberisch schiereiland in de voorbije 100 jaar niet voorgekomen.

“We hebben met een ongewoon fenomeen te maken, dat we sinds het begin van de regelmatige weerregistraties niet hebben meegemaakt”, zegt de voorzitter van de Spaanse Meteorologische vereniging, José Antonio Maldonado. “De oorzaak is een uiterst ongewone meteorologische constellatie die tot gevolg had dat vanuit de Atlantische Oceaan constant een stormdepressie naar het Iberische schiereiland afdreef.”

“De overvloedige regenval stond ook in schril contrast met de prognoses over de klimaatverandering, waardoor in Spanje eigenlijk een schaarste van de watervoorraden verwacht werd.”

Overstromingen
Volgens de regering van Andalusië heeft het in de acht provinciehoofdsteden van de Zuid-Spaanse regio in de afgelopen zes maanden meer geregend dan anders in een heel jaar. Almeria registreerde zelfs driemaal zoveel regen dan anders in een jaar, in Granada en Jaen dubben zoveel. In de regio zijn de laatste tijd herhaaldelijk rivieren buiten hun oevers getreden, waardoor hele landsdelen overstroomd zijn geraakt. (dpa/gb/hln)

Meer Blog