Home > Piets blog > Winterweer: weerkaarten lange termijn
Volg Piet

Piets blog

Winterweer: weerkaarten lange termijn

Een kleine, maar actieve storing zal donderdag in Frankrijk sneeuw geven. Vrijdag en zaterdag krijgen ook delen van de Alpen en Italië te maken met sneeuwval.

Rondom een depressie boven het Oostzeegebied en een hogedrukgebied dat zich vanaf Groenland tot de Noorse kust uitstrekt stroomt met een noord tot noordoostelijke stroming deze dagen geleidelijk aan koudere lucht ons land binnen.

De komende 5 dagen zijn de meeste computermodellen het wel eens over dit (licht) winterse scenario.
Het weerbeeld bestaat uit soms eens wat zon maar ook geregeld een bui waarvan het karakter meer en meer winters wordt naarmate de koude luchtlaag steeds dikker wordt.

Vrijdag en zaterdag zijn dagen om in de gaten te houden wanneer een kleine storing vanaf de Noorse kust uitzakt richting ons land. De meeste berekeningen gaan uit van een route net westelijk van ons land. In dat geval best kans op een paar winterse buien, vooral in het westen en noorden van het land. Mocht dit kleine systeempje recht over ons land trekken dan kan het hele land op perioden met sneeuw rekenen.

Deze kleine lagedrukgebiedjes staan bekend om hun grillige koers en vaak bepalen ze die pas ‘last minute’. Een sneeuwdek heeft niet alleen grote gevolgen voor het verkeer, ook het temperatuurverloop wordt door een sneeuwdek enorm beïnvloed. Klaart het flink op dan kan het bij weinig wind boven een sneeuwdek bijvoorbeeld wel 6 tot 10 graden vriezen. In een zelfde situatie zonder sneeuwdek kan het gemakkelijk 5 graden minder koud zijn.

Het worden dagen die voor winter- en weerliefhebbers buitengewoon interessant zijn.
Al voor de winter is gearriveerd willen ‘we’ ook graag weten hoelang Koning Winter op bezoek blijft.
Daarom een blik op de weerkaart om te zien wat de diverse modellen berekenen.

Allereerst Offenbach. De Duitsers laten een depressie zien die zaterdag voor de Marrokaanse kust ontstaat. Na het weekend gaat het systeem activeren, wanneer deze in aanraking komt met de koude lucht boven het Europese continent. Op dinsdag zal deze depressie boven het Alpengebied en Duitsland liggen en frontensystemen bereiken dan ons land met (winterse) neerslag en veel wind. Dit lagedrukgebied bindt de strijd aan met hogedrukgebieden en de koude vrieslucht noordelijk van ons land. In deze visie wordt de koude vrieslucht halverwege volgende week iets in noordelijke richting terug gedrongen, maar laat de mogelijkheid open voor nieuwe kou-impulsen de tweede weekhelft.

Eigenlijk zien we dat het Amerikaanse GFS rekening houdt met een soort gelijke situatie. Natuurlijk verschillen de details. Het windveld komt bijvoorbeeld wat noordelijker te liggen. Ook de Amerikanen laten de zachte lucht terrein winnen maar doen dat wat duidelijker dat de Duitsers. De tweede weekhelft steekt er een westenwind op en wordt het zachter.
De kou en hogedruk ten noorden van ons land laten het er niet bij zitten en zullen na een korte periode van westenwinden opnieuw proberen de oost-stroming terug te brengen.

Dan het model van de gezamenlijke Europese lidstaten, het ECMWF. Dit model houdt de kou in elk geval tot en met volgende week donderdag binnenboord. Pas dan een – niet al te sterk ogende – depressieaanval, maar die trekt zuidelijk van ons land naar Midden Europa waardoor de kou niet niet al te zeer onder druk komt.

De Canadeze lange termijn berekeningen ondersteunen in grote lijnen de visie van het ECMWF.
Kortom: het beloven spannende dagen te worden. Ik houd u op de hoogte!

Meer Blog