Home > Piets blog > Woelige zee blijft opruiming olievlek in Golf verstoren
Volg Piet

Piets blog

Woelige zee blijft opruiming olievlek in Golf verstoren

In de Golf van Mexico wordt niet alleen op het land de schade opgemeten na de doortocht van orkaan Alex. Ook de opruiming van de olie op zee kwam stil te liggen. De schepen konden het voorbije weekend weer uitvaren, maar slecht weer en een woelige zee blijven de karwei bemoeilijken.

Voor de kust van Lousiana konden boten hun werk hervatten, maar voor de kusten van Alabama, Mississippi en Florida bleef het stil. “Onze jongens zitten klaar om uit te varen, maar veiligheid is belangrijk voor ons, zeker met kleinere bootjes”, zegt Courtnee Ferguson, een woordvoerster van de Joint Information Command in Alabama.

Orkaan Alex legde het werk in de getroffen staten ongeveer een week stil. Het slechte weer zou nog een hele week blijven duren. Volgens weerkundige diensten kan het zelfs nog verslechteren.

Stranden
Op de stranden is men intussen volop bezig om de aangespoelde olieresten op te ruimen. De hoge golven gooiden het vuile goedje de voorbije dagen op de kust. Tegen woensdag zouden er machines beschikbaar zijn die het vuile zand zullen wassen. Ook de buffers zijn intussen weer hersteld.

Reusachtige tanker
In Louisiana, waar de operatie op zee wel kon hervatten, is ook de reusachtige olietanker ‘A Whale’ uitgevaren. Volgens de eigenaar van het schip, het Taiwanese TMT, is dat de grootste tanker ter wereld. Maar zelfs dat gigantische schip heeft het lastig met de weersomstandigheden. De golven op zee slaan soms nog tot drie meter hoog.

Intussen wordt nog steeds geboord naar twee bronnen die het olielek moeten ontlasten. Dat zou de grootste hoop zijn om het lek uiteindelijk definitief te dichten. Volgens BP zit het boorproces zelfs licht voor op schema ondanks het slechte weer. (gb)

Meer Blog