Home > Piets blog > Zeer strenge vorst in Scandinavië: -26 graden
Volg Piet

Piets blog

Zeer strenge vorst in Scandinavië: -26 graden

In het oost Siberische dorpje Ojmjakon vriest het de komende nacht tussen de 40- en 45 graden.  De temperatuur daalt er in de winter wel tot -60 graden! Soms zelfs nog lager. 

Strenge winter in Scandinavië.
Winter is het in grote delen van Scandinavië. In Lapland vroor het de afgelopen nacht op sommige plaatsen 26 graden. De kou zit vooral in het noorden, maar breidt zich de komende dagen verder naar het zuiden uit. Ook overdag vriest het op veel plaatsen matig, soms streng.

Het koude weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat boven Scandinavië voor anker gaat. Voorlopig valt er geen sneeuw meer en gaat de zon schijnen! Het blijft (zeer) streng vriezen in veel gebieden.

Sneeuw in de Alpen
Sneeuw valt er vandaag wel in de Alpen. De vorstgrens ligt rond de 1000 meter en vooral de zuidelijke Alpen krijgen te maken met een behoorlijke hoeveelheid sneeuw, grofweg tussen de 30- en 50 cm is goed mogelijk. De dagen er na wordt het een stuk droger.
Ook in de Italiaanse Alpen valt vandaag sneeuw.

Balkan: wisselvalligheid onderweg
Een depressie is verantwoordelijk voor de neerslag en dit lagedrukgebied ligt vandaag boven het noorden van Italië.
Het veroorzaakt in heel Italië stevige regen- en onweersbuien. Morgen trekken lagedrukgebied en de neerslag naar de Balkan.
De rest van de week blijft het in het zuidoosten van Europa wisselvallig.

Siberische kou
Tot slot: over winter gesproken. Ojmjakon, een kleine plaatsje in het noordoosten van Siberie. Afgelopen nacht vroor het op de permafrost 33 graden, de komende nacht zakt het kwik tussen de -40- en -45 graden. Hoewel zeer koud, heel bijzonder is het niet.

Ojmjakon is het koudste plaatsje van  het noordelijk halfrond. Het verschil tussen de maximum temperatuur in de zomer en de minimum temperatuur in de winter kan soms oplopen tot wel 100 graden! 

De aller laagste waarde werd gemeten in januari 1964 en bedroeg -71,1 graden Celsius. Zo koud wordt het zelfs op zowel het centrale deel van Groenland als ook op de Noordpool niet.

Meer Blog