Home > Piets blog > Zesduizend auto’s gestrand in sneeuw in de Pyreneeën
Volg Piet

Piets blog

Zesduizend auto’s gestrand in sneeuw in de Pyreneeën

Na een hevige sneeuwstorm zijn zeker zesduizend reizigers dinsdag gestrand op wegen in de Pyreneeën. Circa veertig wegen tussen Frankrijk en Spanje zijn onbegaanbaar. In de Spaanse regio Catalonië viel maandag op sommige plaatsen circa 50 centimeter sneeuw. Zeker 200.000 gezinnen zaten dinsdag nog altijd zonder stroom. Bijna vijfhonderd scholen bleven dicht omdat de schoolbussen niet over de besneeuwde wegen konden rijden.

Zuid-Frankrijk en Catalonië kreunen onder de zware sneeuwstorm. Duizenden reizigers en chauffeurs kwamen vast te zitten in de Pyreneeën. De grens tussen Frankrijk en Spanje blijft gesloten. In Catalonië gaat het om de zwaarste sneeuwval in 25 jaar.

Vast in trein
In het departement Aude (Frankrijk) hebben brandweerlieden en andere hulpverleners warme maaltijden verstrekt aan 1.800 mensen die in gestrande treinen zaten. Langs de besneeuwde autoweg A9 was in overheidsgebouwen voor opvang voor gestrande reizigers gezorgd.

Een honderdtal passagiers van de Talgo-trein, afkomstig uit Barcelona, zitten sinds gisterenavond vast in het station van Cerbère aan de Spaanse grens.

Wachten op redders
De passagiers hebben de nacht in de trein moeten doorbrengen in afwachting van een reddingsteam. De brandweer slaagde erin om de verwarming van de trein gedurende de nacht aan te laten, en de reizigers konden een voorraad eten inslaan in een plaatselijke superette.

Hinder op de weg
Het wegverkeer blijft ondertussen veel hinder ondervinden van de sneeuwval en de lage temperaturen. De grenspost van Perthus is vanmorgen nog altijd gesloten en de A9 autosnelweg is enkel op 1 rijstrook toegankelijk tot Boulou.

Chauffeurs
Daarnaast brachten ongeveer 700 mensen de nacht door in verschillende zalen langs de A9. Ook 500 autobestuurders waren verplicht om een onderkomen te zoeken. Verder zitten ook duizenden vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk en Spanje vast door het slechte weer.

39 wegen afgesloten
Catalonië sloot 39 verkeerswegen afgesloten na de hevige sneeuwval van maandag. De regio in het noordoosten van Spanje en de verbinding met Frankrijk blijft geblokkeerd, zo melden de regionale autoriteiten. In totaal hebben 174 wegen te lijden onder de sneeuwval.

De Catalaanse verkeersdienst waarschuwt iedereen voor de gevaarlijke en gladde toestand op de wegen. Iedereen die niet per se op de baan moet zijn, kan beter thuis blijven, zo luidt het advies.

Bulgarije
Hevige sneeuwval en sterke wind hebben dinsdag ook voor veel overlast gezorgd op de wegen in Bulgarije. In de hoofdstad Sofia is het verkeer al sinds maandag gehinderd, toen de sneeuwstormen begonnen.

Het verkeer op twee belangrijke snelwegen van en naar Sofia is tot stilstand gebracht. Een hoofdweg die Sofia met het noordelijk gelegen Roese verbindt, was enige malen afgesloten. Ook de enige brug over de Donau in Bulgarije was afgesloten voor verkeer.

Tientallen huishoudens in de noordoostelijke regio Dobritsj zitten zonder stroom. Drie kleine gemeentes in Dobritsj zijn onbereikbaar vanwege de sneeuw. De lokale autoriteiten daar hebben voor de tweede keer dit jaar de noodtoestand uitgeroepen. (edp/mvl/afp/hln)

Meer Blog