Home > Piets blog > Zomer onderweg?
Volg Piet

Piets blog

Zomer onderweg?

De kalenderzomer is begonnen. Maandag om 13.28 uur om precies te zijn. En met het begin van de Astronomische zomer begint ook een periode van zomerweer. Het weer past zich snel aan de kalender aan!
Deze week hebben we te maken met een rug van hogedruk dat zich vanaf de Oceaan via de Britse Eilanden uitbreidt tot over de Noordzee.
Het houdt storingen op afstand en er wordt redelijk droge lucht aangevoerd. Doordat de drukverschillen klein zijn zal het nauwelijks waaien, wat betekent dat de zon zijn werk kan gaan doen en het al behoorlijk kan gaan opwarmen. Met een sterke wind vanaf de Noordzee worden de zonnestralen die de aarde verwarmen veel meer verstrooit en heeft het koude zeewater een veel grotere invloed. Daardoor wordt het dan ook minder warm.
Met temperaturen die landinwaarts deze week al kunnen oplopen naar soms 23 graden kunnen we toch spreken van zomerweer.

Thermische hoogstandjes zijn dan niet aan de orde. Mogelijk dat dit in of na het komend weekend wel gaat gebeuren.
Voorlopig ben ik nog wat voorzichtig met het aankondigen van hele hoge temperaturen, maar er zijn diverse computerberekeningen die vanaf zaterdag voor veel zomerwarmte gaan.

Zo komen de nieuwste ECMWF en de Amerikaanse run met een hogedrukgebied tot over Duitsland wat een naar oost draaiende wind tot gevolg heeft. In deze oplossing kan het zaterdag lokaal al 25 graden worden, maar zal het zondag nog een stuk(je) verder kunnen gaan opwarmen.
Verder zien we een aanzwellende depressie bij Bretagne op maandag een meer zuidoostenwind tot gevolg heeft met zo mogelijk de aanvoer van een nog warmere luchtsoort. Het ECMWF houdt de tropische 30 graden voor maandag goed mogelijk. De Amerikanen laten op maandag overdag storingen vanaf de Noordzee overkomen die de warmte dan middels een paar onweersbuien doen verdrijven. Offenbach en Ukmo zien een fraai weekend ook wel zitten, maar daar komt het draaien van de wind naar het noordoosten niet echt tot stand en dus gaan deze  modellen uit van een meer gematigde temperatuur.

Daarna is het toch weer over met de zomerpret, volgens dit lange termijn model.
Het ECMWF laat ook afkoeling zien, maar gaan wel uit van een redelijk snel herstel van de zomer.
Samenvattend kom ik tot de conclusie dat we vanaf dinsdag te maken krijgen met een zomers weertype, waarbij er in het weekend kans is op een verdere opstap in temperatuur. Maar dat ik hierbij een slag om de arm wil houden en nog aan de voorzichtige kant ben.

Meer Blog