Home > Piets blog > Zondvloed op laatste benen
Volg Piet

Piets blog

Zondvloed op laatste benen

Een depressie in de buurt van ons land heeft voor ongekende regenhoeveelheden gezorgd. In Ruurlo viel binnen een etmaal 121 mm regen, in Doetinchem 109 mm. Daar is de neerslag van de afgelopen nacht nog niet in verrekend. In Lichtenvoorde viel deze maand al 264 mm regenwater terwijl 65 mm de normale maandsom is. Op het officiele knmi station in Twente werd tot vanochtend 4.00 uur 107 mm afgetapt.
Overigens viel niet overal evenveel regen. Er zijn ook gebieden waar de neerslag beperkt bleef tot enkele tientallen millimeters.

De depressie vormt de overgang tussen koele lucht aan de noordzijde en hele warme continentale lucht aan de zuidzijde van het laag. Maar heel langzaam trekt de depressie naar Duitsland weg. Vooral het enorm lage tempo waarin het neerslaggebied zich beweegt is debet aan de exorbitante hoeveelheden regen.
En nog altijd zijn we er niet vanaf. Heel geleidelijk trekt de neerslag nu naar het oosten weg en krijgt een rug van hogedruk wat meer invloed. Dat geeft vanmiddag vooral in het noordwesten een paar opklaringen.

De komende tijd ontstaat er een noordwestelijke stroming. Hoewel de luchtdruk stijgt zal het ons bepaald geen nazomerweer brengen.
De perioden met regen gaan over in een buiig weertype waarbij het ook nog eens gewoon aan de koude kant is met soms veel wind.
Alvast een voorproefje op de herfst. We moeten even door de hele zure appel heen bijten. Volgende week gaat het meer en meer verbeteren en eindigen we de week met een heuse nazomer!

Meer Blog