Home > Piets blog > Zware buien Frankrijk – hitte Zuidoost Europa
Volg Piet

Piets blog

Zware buien Frankrijk – hitte Zuidoost Europa

Een depressie boven het noorden van Spanje zorgt voor een zeer onstabiel weertype in die regio. Vandaag komen er steeds meer buien voor in het noordoosten van Spanje en in het zuiden en zuidoosten van Frankrijk. Dit zijn soms zeer zware buien met onweer en grote hoeveelheden regen.

In Portugal en naar het midden en zuiden van Spanje is het gewoon warm en zonnig zomerweer.
Ook het noorden en vooral het noordwesten van Italië en de zuidelijke delen van Zwitserland en Oostenrijk krijgen vandaag maar ook morgen te maken met zwaar weer in de vorm van talrijke regen- en onweersbuien.
Morgen krijgt ook het noordoosten van Frankrijk met zware buien te kampen. De buien blijven voorlopig actief en winnen terrein in oostelijke richting. Met name het oosten van Oostenrijk zal te maken krijgen met veel neerslag.
Daarbij is het aan de koele kant. In het midden van Frankrijk wordt het vandaag 20 tot 22 graden, maar in de buien is het een stuk koeler.

Morgen en donderdag verandert er nauwelijks iets aan de temperatuur. Het beste af is nog het noordwesten met nog regelmatig zon en meest droog weer met 20 à 22 graden. In de Alpenlanden is het eveneens vrij koel, hoewel het vandaag in het zuidoosten van Oostenrijk nog ruim 25 graden kan worden. Dat is morgen voorbij. Dan wordt het nergens warmer dan 20 graden en vaak wordt deze waarde niet eens gehaald.

De huidige luchtdrukverdeling is debet aan het zware weer. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden voert koude lucht vanuit Scandinavië aan en pompt het Europa in. Aan de andere kant ligt er een depressie boven het westelijke deel van de Middellandse Zee. Deze voert zeer hete lucht aan vanuit de Sahara die onderweg ook nog eens veel vocht op pikt. Er volgt een botsing tussen de twee totaal verschillende luchtsoorten met de zware buien als gevolg.

Hitte:

Het zuid (oosten) van Europa wordt geteisterd dor hitte. Zo werd het gisteren in Turkije lokaal 42 graden! Ook in Griekenland zucht men onder hitte. Airport Larissa kwam maandag tot een maximum temperatuur van 38 graden. Ook Rusland, Moldavië, het noorden van Italië, Servië, Oekraïne, Bulgarije, Macedonië en eigenlijk alle Oostblok landen kampen met hitte. In deze situatie zal de komende dagen niets veranderen.

Meer Blog