Home > Piets blog > Zware overstromingen in Zuid-Australië: noodtoestand afgekondigd in Melbourne
Volg Piet

Piets blog

Zware overstromingen in Zuid-Australië: noodtoestand afgekondigd in Melbourne

HLN update  Zuid-Australië is getroffen door de zwaarste overstromingen in vijftien jaar. De watersnood werd officieel uitgeroepen tot ramp. De schade wordt voorlopig geraamd op meer dan tien miljoen Australische dollar. In Melbourne, de hoofdstad van de deelstaat Victoria werd de noodtoestand afgekondigd.

Meer dan 250 huizen zijn er ondergelopen en ruim veertigduizend gezinnen zitten er zonder elektriciteit. Het ergste is nog niet voorbij. De overstromingen kunnen nog dagen aanhouden. Vooral de regionale steden Shepparton en Horsham lopen nog gevaar.

Honderden gezinnen houden de adem in. De oevers van de grootste rivieren in Vicotria staan immers op het punt te bezwijken door de aanhoudende regens in het noordelijk en westelijk deel van de staat. Inwoners wordt gevraagd om flessen drinkwater te gebruiken en water te koken.

“Ergste moet nog komen”
De Verzekeringsraad van Australië heeft de overstromingen officieel erkend als ramp en rekent voor dat de schade minstens tien miljoen Australische dollar (7,1 miljoen euro) zal bedragen. Premier John Brumby van Victoria waarschuwt de inwoners. “Er wordt nog meer regen verwacht voor woensdag en donderdag. Ik vrees dat het ergste nog moet komen. Intussen zijn 250 huizen ondergelopen en dat aantal zal alleen maar toenemen”, voorspelt Brumby. “De overstromingen zijn een verschrikkelijke gebeurtenis en het zal weken duren voor alles opgekuist is”.

Intussen zitten ook 40.000 gezinnen zonder stroom. Honderdvijftig extra agenten zijn naar de zwaarst getroffen gebieden gestuurd om hulp te bieden, net als vijftig soldaten. (vsv)

Meer Blog