Home > Piets blog > Alpenseizoen geopend: verse sneeuw onderweg
Volg Piet

Piets blog

Alpenseizoen geopend: verse sneeuw onderweg

De opening van het ski-seizoen afgelopen weekend ging gepaard met prachtig zonovergoten weer.

Afgelopen weekend gingen de eerste pistes in de Alpen open. Daarmee is het seizoen 2011-2012 officieel van start gegaan. Het was een prima weekend. De aangevoerde lucht was extreem droog en de zon scheen voluit. Er kon genoten worden van prachtige vergezichten en uitstekende sneeuwcondities.

Ook vandaag is het nog mooi weer in de Alpen maar dit duurt niet meer zo lang. Een depressie boven het noordwesten van de Middellands Zee zet koers richting het Alpengebied en zal met een zuidelijke wind (föhn effecten) neerslag en zachtere lucht gaan brengen. Vooral de zuidkam van de Zwitserse Alpen krijgt morgen een flink pak sneeuw. Ook de Oostenrijkse provincies Voralberg en Tirol lijken een behoorlijke veeg uit de pan te krijgen.
Nu ligt de vorstgrens in de zuidelijke Alpen nog rond de 1800 meter en dit zal ook het geval zijn wanneer de sneeuw aar morgenochtend arriveert. Geleidelijk aan dringt zachte lucht op en zal het ‘freezing level’ oplopen naar 2500 tot 3000 meter.

Woensdag valt er alleen in het oosten van Oostenrijk nog neerslag. Dit zal vooral regen zijn en slechts boven de 3000 meter in vaste vorm vallen. Elders klaart het  voorzichtig weer op. De verschillen in temperatuur zijn dan groot. De zuidelijke berggebieden hebben temperaturen die maar net even boven nul uitkomen terwijl de föhn het kwik in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk  opstuwt naar 12 tot 15 graden. Er is grote kans op mist en nevel of ‘hochnebel’ (laaghangende wolken).

De rest van de week is het rustig weer met een afwisseling van zon en mist of nevel dan wel laaghangende wolken.
Daarbij schommelt de nulgradengrens  tussen de 3000 en 3500 meter en dus is het weer eventjes bijna voorjaar in de Alpen!

Meer Blog