Home > Piets blog > Alpenweer: volgende week kans op sneeuw
Volg Piet

Piets blog

Alpenweer: volgende week kans op sneeuw

Afgelopen etmaal viel er sneeuw in de Alpen. Niet overal was dit overigens het geval. De zuidkam van de Oostenrijkse Alpen kreeg de meeste neerslag te verwerken. Tussen de 30 en 40 cm sneeuw, tenminste boven de 2500 meter.

Na een aantal vroege kou- en sneeuwinvallen is het de komende dagen rustig weer in het Alpengebied. Als regisseur heeft een hogedrukgebied boven het oosten van Europa de touwtjes in handen. Er nadert wel een actief neerslagebied vanuit Spanje en Frankrijk maar tegelijk ontwikkelt zich een klein hogedrukgebiedje boven het noorden van Italië dat de weg van het neerslaggebied richting de Alpen verspert.
Afgelopen nacht was ook bepaald geen koude: in  Zurich (3) en Bern (1) bleef het kwik boven het vriespunt. In Pian Rosa in het zuiden van Zwitserland op de grens met Italië vroor het 7 graden maar deze thermometerhut staat dan ook een hoogte van 3488 meter.

Vandaag, maar ook de komende dagen dus geen sneeuw meer in de Alpen. De zon zal een hoofdrol voor zich opeisen en in de nacht en ochtend is er kans op mist of nevel dan wel hochnebel. (laaghangende wolkenvelden) Dit komt alleen voor in de lager gelegen gebieden en in de dalen.
De vorstgrens klimt nog verder omhoog en zal de komende dagen tussen de 3000 en 3400 meter pendelen.
Compleet voorjaar is het dan aan de noordkant van de Alpen alwaar het kwik op kan gaan lopen naar 17 tot misschien wel 20 graden!

Komt er dan nog weer sneeuw? Halverwege volgende week zou een actieve oceaandepressie wel eens weer voor nieuwe neerslag kunnen gaan zorgen. Boven de ruwweg 1700 tot 2000 meter neemt de kans op een pak sneeuw rond woensdag/donderdag dan ook flink toe. We houden u op de hoogte!

Meer Blog