Home > Piets blog > Alpenweer: volgende week misschien verse sneeuw
Volg Piet

Piets blog

Alpenweer: volgende week misschien verse sneeuw

Het is al lange tijd erg rustig in de Alpenlanden. Is het stilte voor de storm of houdt de rust voorlopig aan? Dat is de vraag die veel sneeuw- en wintersportliefhebbers momenteel bezig houdt. Het antwoord wat op de diverse computermodellen te vinden is laat zien dat sneeuw voorlopig niet onderweg is. Wat is er aan de hand? Boven Centraal- en Oost-Europa ligt een hogedrukgebied dat bepaald niet gecharmeerd is van verhuizingen maar zich van haar zeer honkvaste kant laat zien.

Hoewel het Europese continent langzaam maar zeker, door de nachtelijke uitstraling, afkoelt en het tot vorst komt voorkomt deze drukverdeling wel een toestroom van echt koude lucht richting de Alpen. Tevens vormt het een geduchte sta-in-de-weg voor sneeuwstoringen, die zowel vanuit zuidelijke als noordelijke richting niet kunnen oprukken richting de gebieden waar men sneeuw een hartelijk welkom zou heten. Voorlopig is het dus de zon wat de klok slaat al komt er in de dalen wel hardnekkige mist voor.

Is er dan nog perspectief voor verandering?  Er gaat volgens de meeste computermodellen wel geleidelijk het een en ander te veranderen. Het ‘Eurohoog” lijkt zich rond midden komende week wat meer te verplaatsen richting Finland na een duwtje te hebben gekregen van het Azorenhoog die vervolgens vochtigere lucht richting het Alpengebied dirigeert en dan zien we nog altijd een lagedrukgebied boven de zuidoostelijke Middellandse Zee. De twee hogedrukgebieden neigen naar een fusie. De twee verschillen nogal van karakter: het een is warmbloedig, het ander juist koud. (het Finse) Waarschijnlijk komt het Alpengebied precies in het overgangsgebied te liggen en in samenwerking met het laag boven Italië zal deze situatie op woensdag wel eens wat sneeuw kunnen gaan opleveren in de Zwitserse Alpen. Ook het Oostenrijkse Tirol zou er een staartje van mee krijgen. Het is natuurlijk allemaal nog wel prematuur, maar het biedt tenminste hoop op enige verse sneeuw.

Meer Blog