Home > Piets blog > Anti-winterse drukverdeling
Volg Piet

Piets blog

Anti-winterse drukverdeling

Terwijl het zonnetje in het westen af en toe doorbreekt gaat de rest van het land verstopt onder een wolkendeken of is het mistig.

Vooral het noorden heeft de laatste weken een enorm groot aantal mistdagen. De mist gaat eindelijk verdwijnen al duurt het nog even. Ook de komende avond en nacht, misschien ook morgenochtend zal deze het verkeer nog parten spelen, al is het niet overal het geval.

Gaandeweg de dag steekt er morgen een zuiden tot zuidwestenwindje op die de mist verjaagt en voorlopig keert deze grijzigheid ook niet terug. Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa heeft het weer bij ons lange tijd gedomineerd, maar gaat nu de strijd dan toch echt verliezen van aanstormende depressies die zich op de oceaan flink beginnen te roeren.

Op de weerkaart komt een anti-winterse drukverdeling tot stand met hogedruk dat zich uitstrekt vanaf de Azoren tot over het Middellandse Zeegebied. Met een zuidelijke tot zuidwestelijke aanvoer komt dan vochtige oceaanlucht  onze kant op en maakt een kouinval de komende tijd onmogelijk.

De diepe depressies (rond 950 hPa) in de wateren tussen IJsland en Noorwegen zorgen er voor dat de drukverschillen in ons land oplopen. De wind gaat dan ook een grotere rol spelen. Toch weet het Zuid-Europese hogedrukgebied actieve storingen nog altijd op afstand te houden. Veel meer dan enkele schampschoten krijgen we de komende dagen niet te verwerken. Het gevolg zal een enkele bui of eens wat regen zijn.

Pas begin december zou de stroming kunnen veranderen als de straalstroom begint te meanderen en koers zet richting het Iberisch Schiereiland. De kans op novemberkou is uitermate klein, een Sinterklaaswintertje is nog niet helemaal uitgesloten.

Meer Blog