Home > Piets blog > Beetje winters in delen van het land
Volg Piet

Piets blog

Beetje winters in delen van het land

Tot dit soort gevolgen leidde de nachtelijke vorst  natuurlijk niet, maar het was wel stevig krabben vanochtend in grote delen van het land. Mist en vorst zorgden voor een dikke laag ijs op de autoruiten.

Een beetje winter op deze novemberochtend. Met uitzondering van het zuidwesten van het land was het vanochtend ramen krabben. Het kwik maakte vooral in oostelijk Nederland een flink duikvlucht. In Twente vroor het afgelopen nacht maar liefst 3.1 graden ( op 10 cm hoogte -4.8) Ell (Limburg) kwam tot -2.6 (10 cm -4.2) en in Volkel, (NB) daalde de temperatuur tot -2.7 graden en vroor het vlak boven de grond 4 graden.

De verschillen in ons land waren de afgelopen week en weekend groot. Zo scheen de zon vorige week in het zuidoosten van het land bijna dagelijks, terwijl het noorden vijf en een halve dag verstopt ging onder een wolkendeken en het kil en koud was. Gisteren had juist het zuidoosten van het land te maken met grijs en nevelig weer. Nu is daar weer vrij helder en probeert de zon een gat te slaan in mist en wolken in het noorden en westen van het land.

Het is typisch ‘herfsthogedrukweer’. Vanaf het vaste land van Europa wordt vrij vochtige lucht aangevoerd die afkomstig is vanuit het Middellandse Zeegebied. Deze koelt boven het continent af en er ontstaat bewolking. In de nabijheid van het hogedrukgebied is er maar weinig stroming en op enige hoogte is ook nog eens een zachte luchtlaag aanwezig (inversie) waardoor de koude lucht op zijn plaatst blijft en de bewolking maar erg moeizaam oplost. Ook vandaag is dit het geval en zullen er gebieden zijn waar de mist en /of bewolking niet of nauwelijks oplossen.

De eerste dagen houden we deze situatie met kans op mist en vorst in de nacht en ochtend. De tweede weekhelft lijkt er iets in het luchtdrukpatroon te gaan veranderen. De stroming wordt wat meer zuidelijk en wolken vanaf de Noordzee druppelen dan ons land binnen. Daarmee wordt de koude continentale aanvoer afgesneden en behoren ook de koude nachten voorlopig tot het verleden. Ook overdag loopt het kwik iets op.

Meer Blog