Home > Piets blog > Bewoners Lent (Nijmegen) maken zich geen zorgen over hoge water
Volg Piet

Piets blog

Bewoners Lent (Nijmegen) maken zich geen zorgen over hoge water

De buurmeisjes Noor en Marleen zien de lol van het hoge water wel in. Het water in de Waal is gestegen tot onder de trampoline.

Wanneer je in Nijmegen vanaf de Waalkade over de rivier kijkt zie je een aantal huizen dat aan de ‘verkeerde’ kant van de dijk gebouwd is. Een vreemd gezicht, een dijk achter-in plaats van voor de huizen. De woningen horen bij het 6.500 tellende rivierendorpje Lent. Een deelgemeente van Nijmegen.

In de zomer, wanneer het water gewoon in de rivier staat markeren uitgestrekte grasvelden en strandjes de overgang naar de rivier. Nu echter is het water tot in de achtertuinen van de mensen gestegen. Toch maken de bewoners zich geen zorgen.

Wim en Marga vertellen: “Het water is nu weliswaar erg hoog, maar een grote stijging wordt niet meer verwacht. Dat betekent dat het water net tot onze achtertuin reikt, maar dat het ook niet verder zal komen.”
Het is een drukte van belang rondom de huizen in Lent. Van een afstandje ziet de situatie er bedreigend uit. De werkelijkheid is anders: “We zijn wel wat gewend. In 2005 stond het water nog iets hoger (12,9 m boven NAP tegen nu 12.3). In 1995 en 2003 stond het water nog veel hoger (13,7 en 14.7 boven NAP) en toen hadden we wel grote problemen. Hoewel we ons allemaal gewapend hebben met muurtjes (variërend van houten muurtjes gevuld met mest tot muurtjes van een speciaal soort steen) was er toen geen houden aan. Het waren korte nachten en heel veel pompen.

De hele vriendenclub werd ingeschakeld en hielp mee. Anders hadden we helemaal geen oog dicht gedaan,” vertellen de ontspannen bewoners die de drukte aan zich voorbij laten gaan. “We zijn de Nijmeegse wandelvierdaagse ook nog gewend.” Ook nu staan de pompen klaar maar hoeven deze waarschijnlijk niet gebruikt te worden.

Eerder wisten de bewoners zich verzekerd van de steun van de gemeente Nijmegen bij hoogwater. Zo werden er in 1993 zandzakken aangevoerd en geplaatst. “Mocht het weer tot extreem hoog water komen, staan we er nu alleen voor. Helaas heeft de gemeente  zijn handen er vanaf getrokken.” Overigens is de kans dat het water weer zo hoog komt te staan als in 1993 niet zo groot. Een dergelijke waterstand komt maar eens in de 250 jaar voor.

Meer Blog