Home > Piets blog > ‘code rood’ nu ook in noorden Limburg
Volg Piet

Piets blog

‘code rood’ nu ook in noorden Limburg

Door de droogte van de afgelopen weken geldt vanaf vandaag ‘code rood’ in het noorden van Limburg. Voor Utrecht, de Gooi- en Vechtstreek en delen van Gelderland en Noord-Brabant gold de hoogste risicocode al vanaf woensdag. Wat houdt het rode brandgevaaralarm precies in?
De codes waarmee het brandgevaar in Nederland worden afgegeven, zijn ingedeeld in vijf categorieën: groen, lichtgroen, geel, oranje en rood. Regionaal wordt beslist welke kleur aan welke droogte wordt gekoppeld.

Code rood duidt een ‘zeer groot gevaar’ aan. Volgens natuurbrandgevaar.nl is het dan extreem droog in de natuurgebieden, bossen en heides. Er geldt een stookverbod voor tuinafval, barbecueën en andere vormen van open vuur. Probeer dus geen sigaretje op te steken of een tuinfakkel te gebruiken. Een wandeling door het natuurgebied is niet vanzelfsprekend, want sommige gebieden worden afgesloten voor publiek.

Groot materieel
Bij de rode code zitten de Nederlandse brandweermannen niet stil. De afgifte van de code staat voor ‘zeer waakzaam’. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met groot materieel uit. Er wordt ook extra mankracht ingezet. De brandweer is niet alleen op de grond actief, maar ook in de lucht. De brandweer laat tweemaal per dag een verkenningsvliegtuigje boven de natuurgebieden cirkelen om een beginnende brand zo snel mogelijk te ontdekken, terwijl een blushelikopter van Defensie stand-by is.

Onderzoek
Door het doen van onderzoek leren politie en brandweer steeds meer over het ontstaan van natuurbranden. Zo werd na een cursusweek op de Veluwe duidelijk welke invloeden verschillende soorten vegetatie hebben. ‘Een ander nieuw inzicht is dat een natuurbrand zich ook tegen de wind in kan verspreiden. Dat wisten we nog niet’, aldus Allard van Gulik van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.

Meer Blog