Home > Piets blog > Dramatische situatie in delen Alpen
Volg Piet

Piets blog

Dramatische situatie in delen Alpen

Gisteren had ik het al over het naderende noodweer in de Alpen. Vandaag nog even een update. Inmiddels heeft het intensieve neerslaggebied de Franse en Italiaanse Alpen bereikt en al voor flink wat regen en sneeuw gezorgd. In sommige gebieden, bijvoorbeeld rondom Genua is sprake van een ernstige situatie. Plaatselijke media spreken zelfs van een ‘dramatische situatie.’ Er zijn overstromingen waar het verkeer zeer veel hinder van ondervindt en dit is nog maar het begin. De neerslag houdt nog dagen aan! Inmiddels worden mensen uit dorpen al geëvacueerd.

Voorlopig gaat het maar door met de regen en sneeuwval. Boven de grofweg 2000 tot 2500 meter zal sneeuw vallen. Daar beneden regen en smeltende sneeuw.
Het lagedrukgebied boven de Golf van Lyon wat verantwoordelijk is voor de zondvloed aan sneeuw en regen zal nog tot na het weekend blijven liggen. Hoeveelheden tot rond wel 600 mm (tot dinsdag 0.00 UTC) lijken realistisch. En dus zijn meer overstromingen maar ook modderstromen en aardverschuivingen de waarschijnlijke gevolgen van het noodweer. Ook is er grote kans op lawines, en hele gebieden die door sneeuw en regen geïsoleerd zullen worden. Het accent van de neerslag zal vermoedelijk in de Franse en noordwestelijke Italiaanse Alpen liggen. Maar ook de Zwitserse zuidkam ontkomt er niet aan. In de bergen zal deze situatie leiden tot ruim twee meter sneeuw!
Gemiddeld komt noodweer van deze orde maar eens in de tien jaar voor.

Meer Blog