Home > Piets blog > Droogste voorjaar ooit
Volg Piet

Piets blog

Droogste voorjaar ooit

Het waterpeil in de grote rivieren staat als gevolg van de droogte erg laag. Alleen in 1921 werd er bij Lobith een nog lagere waterstand gemeten. (foto: De Waal bij Nijmegen-Lent)
 
Dit voorjaar verloopt droger dan ooit. Het landelijk neerslagtekort is inmiddels opgelopen van 90 mm in het oosten tot 130 mm in het westen en noordwesten van het land. Daarmee is het record uit 1976 verbroken.

> De komende tijd wordt het wel geleidelijk aan wat wisselvalliger. Een grootschalige depressie-aanval met langere tijd regen zit er voorlopig nog niet in.

In de meest recente droge en hete zomer van 2003 liep het neerslagtekort op van 78 mm in het voorjaar tot 227 mm eind augustus. Ruim twee keer zoveel als normaal aan het eind van de zomer en een droogte die ongeveer eens in de tien jaar voorkomt. In 1976 was het vanaf het voorjaar tot aan het einde van de zomer extreem droog. Dat jaar kende een maximaal tekort op van 360 mm.

De droogte heeft ook tot gevolg dat de afvoer op de grote rivieren erg laag is voor de tijd van het jaar. Alleen in 1921 was er bij Lobith een nog lagere afvoer rond deze tijd.

Oorzaak van de droogte zijn hogedrukgebied in onze omgeving. Actieve depressies kunnen ons niet bereiken en zo blijft de ‘normale’ regen uit. Het fenomeen La Niña speelt waarschijnlijk een rol in deze drukverdeling. Het zeerwater voor de Zuid Amerikaanse kust is veel kouder dan normaal. La Niña (meisje) is de koude tegenhanger van El Niño.
(gegevens: knmi)

Meer Blog