Home > Piets blog > Droogte en vroege zomer in Europa
Volg Piet

Piets blog

Droogte en vroege zomer in Europa

De luchtdruk in onze omgeving is hoog. Actieve storingen worden op afstand gehouden en voorlopig komt er in deze situatie geen verandering. De boeren en vooral ook de natuur verlangen naar water. Het groeiseizoen is begonnen en de zon maakt meer en meer uren en dus neemt ook de verdamping toe.

Maar komt er ook regen? Voorlopig luidt het antwoord daarop: nee. We zien dat er een nieuw hogedrukgebied in de steigers wordt gezet die het weer vanaf morgen gaat bepalen. Het komt boven de Britse Eilanden te liggen en koerst in het weekend de Noordzee op.

Het hogedrukgebied strekt zich uit vanaf de Britse Eilanden tot over midden en zuid Europa. In al deze landen is en blijft het voorlopig droog en vrij zonnig en is de zomer erg vroeg ingevallen.

Wat te denken van Frankrijk waar het kwik vandaag en ook de komende dagen in het zuiden oploopt naar 25 tot 30 graden. Dat zijn hoogzomerse temperaturen. Ook in Spanje wordt het de komende dagen soms al tropisch warm!
In het zuiden van Duitsland en in Italië slaat de zomer ook al toe en wordt het de komende dagen 20 tot 25 graden met flink wat zon.

Dit in schril contract met Scandinavië waar de temperatuur zelfs overdag maar moeizaam tot aan het vriespunt raakt. In de nachten vriest het nog gemakkelijk streng met kwikstanden tussen -5 en -15 graden.

Ook volgende week houden hogedrukgebieden boven het Europese vaste land en de Britse Eilanden stand. Dat houdt in dat we geen neerslag hoeven te verwachten. Pas tegen het volgend weekend lijken depressies boven Scandinavië zich maar meer te gaan roeren en proberen terrein in zuidelijke richting te winnen. In dat geval zou de kans op regen toenemen. Dit is echter nog erg ver weg. Duidelijk is dat we al een droge periode achter de rug hebben en dat deze nog lange tijd voortduurt.

Een klassieke zuidwest of west-circulatie is al helemaal niet aan de orde. Langzamerhand rijst de vraag of het woord ‘klassiek’ in deze context nog wel op zijn plaats is.

Meer Blog