Home > Piets blog > Droogte Maart houdt aan
Volg Piet

Piets blog

Droogte Maart houdt aan

Een hogedrukgebied op de Noordzee zorgt er voor dat storingen op afstand van ons land blijven. Dat was niet alleen de afgelopen dagen zo, eigenlijk verloopt de hele maand Maart zonder bezoek van actieve storingen.

De afwezigheid van veel depressie-invloed heeft zo zijn gevolgen. De belangrijkste is dat er deze maand nog vrijwel geen regen is gevallen. De meeste regen is nog gevallen in het zuiden van het land. In Delen van Brabant en Limburg viel ruim 17 mm. Normaal voor de maand Maart is circa 65 mm.

Met 17 mm hebben we wel over de natste gebieden. Veel droger is het nog in het noordwesten. In Noord Holand en Friesland viel slechts 1 mm regen! Ook op de Wadden viel niet meer dan 1- tot 2 mm regenwater.

Het landelijke record stamt uit 1929 toen er slechts 7.1 mm regen viel. Inmiddels staat de teller in de Bilt op 16.8 mm. Op de 18e passeerde een storing met 11.3 mm. Dat zou wel een plaatsje in de top 10 van droogste maanden ooit betekenen. In het noordwesten is het dus een stuk droger en zouden wel eens records gebroken kunnen worden.

Opvallend is dat er de laatste jaren steeds sprake is van een extreem droge periode in het voorjaar.
Met misschien wel als meest opvallend voorbeeld April 2007 toen er in de Bilt maar 0.3 mm regen viel over de hele maand!

Ook de komende 5 dagen is er nauwelijks kans op neerslag. Na het weekend neemt de kans op regen weliswaar toe, maar hierbij lijkt het niet om grote hoeveelheden te gaan. Bovendien loopt de maand dan ook al haar laatste benen.

Meer Blog