Home > Piets blog > Droogte nog lang niet ten einde
Volg Piet

Piets blog

Droogte nog lang niet ten einde

De eerste helft van mei is het weer wat gaan regenen. Tevens is de lucht vochtiger geworden, zodat er ook minder water verdampt, maar aan de droogte is nog lang geen einde gekomen. Alleen het bovenste laagje van de bodem is nu vochtig. Om de droogte op te lossen zouden er zeker nog tientallen millimeters neerslag moeten vallen, het liefst niet in een keer in de vorm van stortbuien. We moeten dan denken aan pakweg drie flinke sproeibeurten voor de tuin, waarbij een sproeibeurt staat voor ongeveer 15 mm neerslag. Op dit moment, half mei, is het neerslagtekort vergelijkbaar het dat in het voorjaar van 1976, tevens vergelijkbaar met dat in een normale zomer, ruim 100 mm.

Voor de komende tijd in mei wordt niet veel regen verwacht, zodat ook op de middellange termijn de droogte aanhoudt. Hieraan kunnen echter geen conclusies worden verbonden voor het verloop van de zomer. In april 2007 was het extreem droog, maar na de eerste week van mei werd het extreem nat en ook de zomer van 2007 was nat. De zomer van 2007 was bovendien helemaal niet warm. Half juni was er in dat jaar al sprake van normale omstandigheden.

In 2003 was het bijna de hele zomer erg droog. Bovendien was de zomer zeer warm. Het neerslagtekort liep dat jaar op van 78 mm in het voorjaar tot rond 230 mm aan het einde van de zomer. Het was het jaar dat in augustus als gevolg van verdroging de veendijk bij Wilnis doorbrak, waardoor een woonwijk onder water kwam te staan.

In 1976 was het in het voorjaar ook al erg droog. Er volgde een hete en zeer droge zomer met ondermeer grote bosbranden op de Veluwe bij Schaarsbergen.

Na de hoge waterstanden in de late winter is het peil van de grote rivieren op dit moment bijzonder laag. De afvoer van de RIjn is inmiddels lager dan die van half mei in 1976. Alleen in 1921 was de waterstand bij Lobith nog wat lager. Ook de grondwaterstanden zijn nu erg laag voor de tijd van het jaar.
De Rijn voert op dit moment rond 1000 m3 water per seconde af. Normaal is dit rond 2300 m3. De Maas voert op dit moment circa 80 m3 water af, zo’n 100 m3 minder dan normaal.

Het  IJsselmeer en het Markermeer is op dit moment nog goed gevuld.

De plassen van het Leersummerveld, die vooral door regenwater worden gevoed, bevatten nog wat water. Zowel in 2003 als begin mei 2007 bevatten de plassen minder water dan dit jaar rond half mei.
(bron: rtvutrecht)

Meer Blog