Home > Piets blog > Droogte nog lang niet voorbij
Volg Piet

Piets blog

Droogte nog lang niet voorbij

De afgelopen dagen waren er weer eens buien actief. Niet overal en ook niet overal even zwaar. Met andere woorden, de neerslaghoeveelheden verschilden nogal van plaats tot plaats.

De meeste neerslag viel in Zeewolde en Almelo waar maar liefst 18 mm af werd getapt. In een strook over Groningen, de kop van Drente en Overijssel viel tussen de 8- en 10 mm.

Het noordwesten, westen en zuiden hield het zo goed als- of zelfs helemaal droog.

Hoewel code rood met uitzondering van noord Brabant heeft plaats gemaakt voor minder alarmerende codes (Gelderland zelfs code groen) betekent dit niet het einde van de droogte.

Er is op dit moment een neerslag tekort van rond de 100 mm. In sommige gebieden zelfs nog meer. Deze maand verloopt tot nu toe ook erg droog, hoewel dit niet in het hele land het geval is. Het noordwesten van Friesland, de kop van Noord Holland, maar ook delen van Brabant, de Achterhoek en Limburg zijn nog vrijwel verstoken gebleven van regen deze maand.

Komt er de komende dagen nog regen? Ik ga daar wel vanuit. Morgen zullen er enkele regen- en onweersbuien voorbij komen. Opnieuw kunnen de verschillen van plaats tot plaats groot zijn. Het westen houdt het droog.

Vrijdag is het op de meest plaatsen droog. In het weekend leeft de buiigheid op. Zaterdag een enkele bui, zondag op meer plaatsen – en ook fellere – buien.

Het wisselvallige weer zet ook na het weekend door. Langzaam aan lijken regen-gebieden het wat grootschaliger aan te gaan pakken waardoor de extreme droogte geleidelijk aan minder zal gaan worden.

Het grote watertekort is echter niet zomaar weggewerkt. Hiervoor hebben we een langere en flink natte periode nodig. Dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren. In het meest ongunstige geval kan het de hele zomer veel te droog blijven.

Meer Blog