Home > Piets blog > Eerste 10 dagen januari: bijna halve graad te zacht
Volg Piet

Piets blog

Eerste 10 dagen januari: bijna halve graad te zacht

De eerste 10 dagen van januari zitten er op. Terwijl de vorige maand (december 2010) in de Bilt maar liefst 5.3 graden te koud verliep is de maand januari te zacht van start gegaan.
In de Bilt kwam de gemiddelde temperatuur over de eerste 10 dagen uit op 3.0 graden tegen 2.6 als norm. Bijna een halve graad te zacht dus.

In het noordoosten was het kouder. Zo kwam de gemiddelde temperatuur in Eelde uit op 1.8 graden. Het langjarig gemiddelde ligt daar ook beduidend lager, op 1.6 graden. Conclusie: In Eelde verliep de eerste decade 0.2 graden zachter dan normaal.

Toch opvallend na zo’n koude decembermaand.

Nieuwjaarsdag begon met dooiweer en regen gevolgd door zon en mist.Daarna sijpelde toch weer wat koudere lucht ons land binnen met in de nachten lichte vorst. Op de 5e werd het in Eelde nog slechts 0.8 graden. Daarna werd het zachter met op de 8e zelfs een temperatuur die opliep tot 11 graden! Opnieuw werd het daarna kouder. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een winterse periode die zich niet heel gemakkelijk overgeeft.

Januari 2010 wèl winters
Over winter gesproken. De eerste 10 dagen van januari vorig jaar verliepen werkelijk winters.Vooral het noorden had te maken met felle kou. Daar vroor het de eerste decade alle nachten.  Uitschieters waren  de 1e januari (-8,9) de 2e (-9,1) 3e (-10.1) 7e (-11,8) en de 8e januari met een minimum temperatuur van maar liefst -12.2 graden. In de nacht van 26 Januari daalde de temperatuur in Stavoren zelfs tot -15.8 graden en bleef de etmaaltemperatuur steken bij -11.6 graden! Het kwik piepte (in Eelde)  alleen op de 5e en de 10e een paar tienden boven nul uit. Op de 2e en de 10e viel veel en langdurig sneeuw! Niet alleen in het noorden. Het hele land had te maken met een intensief sneeuwgebied. De gemiddelde temperatuur kwam uit op -3.2 graden.

Na een hoopvol begin is deze winter bezig met een dip. Een diepe dip. Deze week regent het dagelijks een periode en loopt de temperatuur vanaf donderdag op naar de dubbele cijfers. De zon zien we niet of nauwelijks. Het waait meestal vrij stevig. Een groot deel van Europa is zacht. In de Alpen loopt de vorstgrens op vrijdag zelfs even op naar 3.000 meter. Wel geregeld neerslag. Ook in Scandinavië, met uitzondering van het noorden (Lapland) is het vrij zacht met soms zelfs geen nachtelijke vorst. Rond de 20e verwacht ik een kentering in het stromingspatroon en pas dan weer kans op een nieuwe poging van Koning Winter.

Meer Blog