Home > Piets blog > Einde winter…en nu?
Volg Piet

Piets blog

Einde winter…en nu?

Een depressie bij de Britse Eilanden gaat de regie over ons weer in handen nemen. Met een straffe zuidwest-circulatie is de winter eigenlijk al uit het overgrootste deel van Europa verdreven.

Later deze week neemt een Oceaandepressie het roer over en zorgt er voor dat er een portie met nog veel zachtere lucht Europa binnendringt.

In Frankrijk kan de temperatuur op donderdag en vrijdag oplopen naar wel 15 graden!
Ook in ons land, in België en het westen van Duitsland wordt het flink zacht met temperaturen oplopend naar zo’n 10 graden!

De vorstgrens in de Alpen gaat steeds verder omhoog. Op vrijdag piekt deze zelfs even naar 3000 meter!
Verder van tijd tot tijd neerslag en alleen  boven de 1600 meter valt sneeuw.

Scandinavië krijgt later deze week te maken met een nieuwe kouinval. in Lapland gaat het zeer streng vriezen met minima beneden de -25 graden. In het weekend zakt deze kou uit naar het midden en zuidwesten van Rusland.

Maar winterweer kan het westen  van Europa voorlopig niet bereiken.
Kijken we naar de diverse computermodellen dan laten deze weinig hoop voor een terugkeer van Koning Winter de komende 5 tot 10 dagen.
Hogedruk zal zich ophouden boven Spanje en het centrale deel van de Middellandse Zee. Een anti-winterse drukverdeling.

Dan zien we een hogedrukgebied boven het noorden van Rusland en is de oceaan het werkgebied van allerlei actieve storingen die ongehinderd kunnen oprukken tot west Europa.

Pas in de laatste decade van deze maand zou er een trendbreuk in de drukverdeling kunnen ontstaan, wat dan nieuwe mogelijkheden kan bieden voor een terugkeer van de winter
Voorlopig is nog een beetje licht winters, maar zal het de komende dagen nat en vooral ook heel zacht worden.

Meer Blog