Home > Piets blog > Europa koelt af
Volg Piet

Piets blog

Europa koelt af

In Europa is het niet echt warm zomerweer, maar zijn de temperaturen gematigd. Geen extremen zoals die ook wel voorkomen. Komende zondag zorgt een stevige west tot noordwestenwind voor een nog koelere weertype in noordwest Europa en wordt de warmte verder naar het oosten en zuiden verdreven. Het voorlopige thermische dieptepunt zorgt er voor dat het in Frankrijk zondag maar 12 tot 15 graden wordt! Dat zijn erg lage waarden voor dat land in deze tijd van het jaar, hoewel ook weer niet extreem.

Het grensgebied met hele warme lucht ligt vandaag boven het zuidwesten van Frankrijk en de Alpenlanden en loopt via oost Europese landen als Tsjechië en Slowakije naar Polen. In deze landen vandaag temperaturen rond de 25 graden.

In het zuiden van Frankrijk vandaag nog 27 tot 30 graden. De regen en onweersbuien verdrijven ook daar de warmte, de komende dagen is het in het hele land maar 18 tot 21 graden. Ronduit koel en op zondag wordt het amper 15 graden!

In Duitsland is het 20 tot 23 graden.
Het midden en zuiden van Duitsland krijgen vandaag een paar stevige onweersbuien, morgen zijn de Polen aan de beurt.

Italië is zomers met 24 tot 26 graden. Het noorden is zelfs nog warmer met vandaag 28 tot 30 graden. De komende dagen iets minder heet.

De koele (maritiem polaire) lucht bereikt in het weekend ook het noorden en mogelijk zelfs het midden van Spanje middels een paar regen- en onweersbuien. De warmte beperkt zich dan tot het zuiden en vooral zuidwesten met 24 tot 27 graden. (Vandaag nog tropisch in het zuiden met 30 graden) Het noorden haalt de 20 graden niet eens meer.

Oost Europa warmt de komende dagen op tot 25 graden of meer. De buien die Griekenland vandaag teisteren verdwijnen. Daar gaat de zon schijnen en de 20 graden van vandaag maakt plaats voor 25 graden de komende dagen. Ook in Turkije knapt het op.

Grote tegenstellingen in Scandinavië. In Lapland heeft het kwik de grootst mogelijke moeite boven het vriespunt uit te komen terwijl het in het zuiden van Zweden zomer is met zon en 20 graden!

Meer Blog