Home > Piets blog > Europa: westen koel met buien – oosten warm
Volg Piet

Piets blog

Europa: westen koel met buien – oosten warm

Aan de oostflank van een hogedrukgebied boven de Oceaan met een uitloper tot over de Britse Eilanden stroomt vrij frisse lucht uit over het westen van Europa. Deze lucht weet tot diep Europa binnen te dringen en botst daar op de aanwezige warme lucht. Het gevolg is dat centraal Europa en ook het Middellandse Zeegebied te maken hebben en voorlopig ook even houden met regen- en onweersbuien.

Vandaag en vooral morgenochtend in het zuiden van Duitsland een paar felle buien en ook in Italië en de meeste landen in centraal Europa krijgen vandaag en ook morgen wel een paar regen en onweersbuien te verwerken. Ook het oosten van Frankrijk heeft te maken met een paar stevige regen- en onweersbuien. Daar verbetert het morgen.

Het is er ronduit koel met 13 graden in het oosten tot nog 18 graden naar het westen van Frankrijk. Morgen wordt het weer 20 graden.
Echte warmte vinden we terug in het oosten van Europa. In Polen wordt het vandaag en morgen 30 graden. De temperatuur in Italië ligt tussen de 24- en 28 graden.
Zomer is het ook in Griekenland waar het  landinwaarts tropisch warm wordt met ruim 30 graden. In de kustgebieden is het enkele graden minder warm. Naast zon maakt vooral het noorden kans op een regen- of onweersbui. Later deze week wint warmte vanuit het zuidoosten van Europa terrein in noordwestelijke richting. Ook bij ons wordt het warmer.

Ook Spanje heeft te maken met de invloed van de noord tot noordoostelijke stroming veroorzaakt door het hogedrukgebied op de Oceaan en de Britse Eilanden. Voor de gebruikelijke hitte moeten we nu afreizen naar het uiterste zuidoosten waar het 30 graden of warmer wordt. Naar het midden en noorden is het een stuk(je) minder warm met 22 tot 25 graden. Verder is er flink wat zon maar schuiven er ook wel een paar wolken rond met heel lokaal een bui.

Meer Blog