Home > Piets blog > Europa: zware buien op Iberisch schiereiland
Volg Piet

Piets blog

Europa: zware buien op Iberisch schiereiland

Zware onweersbuien in Spanje en Portugal
Het zuiden van Europa is behoorlijk wisselvallig. Zo zijn er vandaag en morgen forse onweersbuien actief in Portugal en Spanje. Er ligt daar een lagedrukgebied voor de zuidwestkust.
Het is er wel warm met 25 tot 30 graden. De hoogste temperaturen in het zuiden van Spanje.

Ook Griekenland en Turkije regen- en onweersbuien
Op de Balkan en in Turkije en  Griekenland komen ook pittige regen- en onweersbuien voor.
Daarbij zijn de temperaturen wel aan de milde kant met 20 tot 23 graden.
De komende dagen blijft de kans op een enkele regen- of onweersbui bestaan maar gaat de zon meer en meer schijnen. Ook wordt het enkele graden warmer.

Lente krijgt gestalte in Europa komende dagen
De lente krijgt de komende dagen steeds meer gestalte in Europa. Morgen in Frankrijk 25 tot 30 graden en veel zon.
In het midden en zuiden van Duitsland wordt het 25 tot 28 graden en ook de centraal Europese landen hebben met hoge temperaturen te maken, zo tussen de 23- en 26 graden.
Daarbij is het veelal droog, maar is het niet helemaal stabiel. Morgen in Duitsland, het zuidoosten van Frankrijk en het noorden van Italië als ook in Zwitserland kans op een enkele onweersbui.

Donderdag ook in centraal Europa kans op een onweersbui. Toch is het door de mand genomen vrij zonnig.

Hogedruk Oost Europa verantwoordelijk voor opwarming Europa
Het warme weer in Europa komt tot stand dankzij een hogedruk boven het oosten van Europa. Deze voert zeer warme, droge en continentale lucht aan. Aan de andere kant zien we diepe depressies bij IJsland en Scandinavië. Samen met het Azoren hogedrukgebied zorgen zij voor de aanvoer van minder warme lucht richting Europa. Ons land ligt de komende dagen in het grensgebied. Die grens schuift wel wat op in oostelijke richting. Het is de botsing tussen deze twee luchtsoorten die af en toe een onweersbui geeft in Europa.

Winters in delen Scandinavië
Uitgesproken wisselvallig is het in Scandinavië. Vooral in het westen van Noorwegen en in Lapland is het ook nog eens  flink koud en bijna winters met nachtelijk vorst en sneeuwbuien.
Naar het zuidwesten toe is het milder maar ook daar wisselvallig.
Op de Britse Eilanden is het ook erg wisselvallig met vandaag vooral in het noorden en midden veel regen. Daar ook kil 11 tot 15 graden.

Meer Blog