Home > Piets blog > Extreme kou bedreigt oosten Europa
Volg Piet

Piets blog

Extreme kou bedreigt oosten Europa

Het oosten van Europa krijgt de komende dagen te maken met een kouinval van allure. In Moskou lag de temperatuur deze ochtend rond het vriespunt en vroor het de afgelopen nacht licht.

Vandaag baant diepvrieskou zich echter een weg tot de Russische hoofdstad. Vanmiddag daalt de temperatuur daar al tot rond de -10 graden en komende nacht vriest het rond de 15 graden. Morgen overdag wordt het er niet ‘warmer’ dan -12 tot -14 graden. De temperatuur loopt dus nauwelijks op!

De rest van de week gaat het daar in de nachten tussen de -25 en -35 graden vriezen. Dat is zelfs voor Moskouse begrippen zeer koud.
Overdag loopt de temperatuur niet verder op dan rond de -15 tot -20 graden! In het weekend krijgen de Polen en de mensen in het westen van Rusland ook nog eens te maken met een sneeuw en misschien wel sneeuwstormen!

Aankomend weekend wint de vorst verder terrein in westelijke richtingen. Zo gaat het ook in Polen flink vriezen. In het weekend ‘s nachts matige vorst met de meeste kou in het oosten en noordoosten. (-8/-12 c)Na het weekend wordt de kou vooral in het oosten nog veel feller met zeer strenge vorst in de nacht en ochtend: -15 tot beneden de -20 graden! De kou houdt zeker tot halverwege volgende week aan.

De diepvrieskou is inmiddels al aanwezig in Lapland waar het afgelopen nacht 33 graden vroor! De komende tijd zullen grote delen van Scandinavië verovert worden door het diep winterse weer en zal het in veel meer gebieden tussen de -30- en -35 graden gaan vriezen!

Na het weekend probeert de vrieslucht verder terrein richting west Europa te winnen. Ook ons land zou dan nog een staartje van winterweer mee kunnen pikken.

Meer Blog