Home > Piets blog > Fraai winterweer, maar hoelang?
Volg Piet

Piets blog

Fraai winterweer, maar hoelang?

Het fraaie winterweer (hoewel er wel een koude oost tot noordoostenwind waait) is tot stand gekomen door een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot over het zuiden van Scandinavië.

De rug boven het zuiden van Scandinavië trekt morgen naar het oosten van Europa en maakt zich los van het moeder hoog boven Ierland en de Oceaan.
Daardoor krimpt de wind morgen naar noord tot noordoostelijke richting en kan er later op de dag enige bewolking vanaf de Noordzee het noorden van het land binnen druppelen.

Zondag en maandag komt een ruggetje van hogedruk over ons land heen te liggen. Het geeft rustig weer met overwegend lichte en lokaal matige vorst.
Dinsdag zien we dit hoog naar het zuiden van Duitsland wegtrekken.
Er ontstaat dus geen klassiek winterse drukverdeling met hogedruk boven Scandinavie en een depressie boven het zuidwesten van Europa.

Wel zorgt deze drukverdeling er voor dat er maar weinig stroming is dat er in de nachten sprake zal zijn van stralingsvorst. Zon en wolken wisselen elkaar af. Overdag dooit het enkele graden.

Halverwege komende week zal de as van het hoog zich waarschijnlijk nog wat verder in zuidelijke richting terugtrekken. Er ontstaat dan een wat sterkere westelijke stroming die zachtere lucht meebrengt.
Het zou wel eens het begin kunnen zijn van een wisselvallige periode.

Meer Blog