Home > Piets blog > Geen langdurige eruptie verwacht op IJsland
Volg Piet

Piets blog

Geen langdurige eruptie verwacht op IJsland

Rikke Pedersen, directeur van het Nordic Volcanological Centre Institute of Science, verwacht niet dat de huidige vulkanische uitbarsting in Zuidoost-IJsland lang zal duren. De uitbarsting van Grimsvötn is veel krachtiger dan de laatste in 2004, die slechts vijf dagen duurde.

Journalist Bogi Agustsson vroeg Pedersen of ze gelooft dat het waarschijnlijk is dat de uitbarsting van de Grimsvötn zal leiden tot het soort chaos voor internationale reizen zoals vorig jaar gezien werd, toen Eyjafjallajokull uitbrak. “Nee, gegeven de huidige weersverwachting, betwijfel ik dat op dit moment ,” zei ze. “In de komende dagen ziet de windrichting er goed uit voor Europa en de as gaat naar het Westen en het Noorden, hoewel we niet precies weten wat daarna zal gebeuren.”

De hoogte van de aswolk is dalende en de luchtvaartautoriteiten en luchtvaartmaatschappijen hopen dat het moment dat ze er mee te maken krijgen langer uitblijft. Rapporten die eerder vandaag zijn uitgegeven laten zien dat de intensiteit van de uitbarsting zelf snel aan het afnemen is en wetenschappers die nu over de vulkaan vliegen proberen te bepalen of dat klopt.
Ondertussen blijft in het grootste deel van IJsland het leven onaangetast — ondanks de indruk die wordt gewekt door sommige buitenlandse media dat mensen stofmaskers moeten dragen en binnenshuis moeten blijven in heel IJsland. In werkelijkheid zijn het slechts 1.000 mensen die leven in het momenteel getroffen gebied en zij allen krijgen hulp van buitenaf indien nodig.
(met office)

Meer Blog