Home > Piets blog > Geen winter in Europa. Wel sneeuw in Scandinavië
Volg Piet

Piets blog

Geen winter in Europa. Wel sneeuw in Scandinavië

Zelfs in Lapland is er nauwelijks echte kou aanwezig. Een zuidwestelijke aanvoer zorgt wel voor de nodige sneeuwbuien die weer voor prachtige plaatjes zorgt.

Is het in ons land verre van winters, hoe anders is dit in Verchojansk, een plekje in de republiek Rusland vlakbij de Poolcirkel, 675 kilometers van Jakoetsk. Het vroor er vanochtend 48 graden! Dat is geen record, de temperatuur daalde er ooit eens tot -57,2 graden. Gemiddeld vriest het er ‘s nachts -39,9 graden.
In het Oost-Siberiesche Ojmjakon daalde de temperatuur tot -45 graden.

De winter zit ver weg en op het Europese continent blijft het bij wat lichte tot plaatselijk een matige vorst. Zo daalde de temperatuur in Praag en Warschau tot -4 graden. Belgrado kwam tot -3 graden. Kouder was het in het Turks Ankara waar het 11 graden vroor in de voorbije nacht. Geen winter in Moskou waar het kwik slechts een graadje onder het vriespunt dook.

In grote delen van Scandinavië vroor het afgelopen nacht niet eens.
Dat heeft te maken met depressies boven de wateren tussen Scandinavië en Groenland die voor een sterke zuidwestelijke aanvoer zorgen. Het zorgt wel voor flink wat sneeuw van tijd tot tijd.

Eerder deze week leken de Alpen af te stevenen op eindelijk weer eens een flink pak sneeuw. Hogedrukgebieden op de oceaan en boven het oosten van Europa geven echter weer flink tegengas en de storing die morgen op het programma staat brengt waarschijnlijk slechts wat lichte neerslag.

De koude lucht die vanaf noordelijke breedtes Europa de komende dagen binnenvalt schuift voor het overgrote deel net oostelijk langs de Alpenlanden en zet koers richting de Balkan. Maandag zou het nog tot enkele sneeuwbuien kunnen komen in de wintersportgebieden. Daarbij daalt de vorstgrens naar 1000 tot 1400 meter.

Grote delen West-Europa krijgen in en na het weekend wel te maken met een erg onstuimig weertype. Ons land maakt kans op storm, langs de Britse kust is kans op zware storm en bovendien zal het kwik daar op maandag een spectaculaire daling ondergaan en is er kans op sneeuwbuien. Dat in combinatie met storm zal het werkelijk guur maken.

Meer Blog