Home > Piets blog > Geleidelijk kouder
Volg Piet

Piets blog

Geleidelijk kouder

De dag begint op veel plaatsen grijs. Vanuit Duitsland wordt in de onderste lagen van de atmosfeer vochtige en relatief koude lucht aangevoerd. Aan de grond was het vanochtend om 9.00  7 tot 8 graden terwijl het op enige hoogte (1500 meter) rond 9 graden is. En dus is er sprake van een inversie, een relatief warme luchtlaag op enige hoogte. Daardoor zijn er weinig verticale luchtbewegingen en lost de grijzigheid maar moeizaam op. Met een oosten- tot zuidoostenwind zullen we moeten wachten op opklaringen die langzaam maar zeker vanuit Duitsland naderbij komen. Vanmiddag zal de wolkendeken ook wat dunner worden.

De eerste week van november verliep erg zacht met een gemiddelde temperatuur van 12.9 graden tegen 7.8 als norm. De normale maximumtemperatuur voor de eerste week van november is 11.0 graden. Nu verliep de eerste week met een gemiddelde maximumtemperatuur van 15.9 graden.

Voorlopig is het wel even gedaan met de hele hoge temperaturen. Op de weerkaart zien we een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf Scandinavië tot over het zuidoosten van Europa. De stroming zal langere tijd uit het oosten tot zuidoosten komen. Daarbij koelt het vaste land langzaam maar zeker meer en meer af en dus wordt het ook bij ons kouder. De temperaturen gaan richting normaal.

Verder zal de zon in dit stromingspatroon een flink aandeel voor zich opeisen al is er in de nacht en ochtend kans op mist. Overdag staat er een stevig windje die er voor zorgt dat wolken en mist gaandeweg de ochtend verdwijnen.

Is er dan al uitzicht op winterweer? Het antwoord daarop luidt: nee. Hoewel de kans op voortzetting van de oostelijke tot zuidoostelijke stroming ook na het weekend groot is en de oceaan op slot gaat voor depressies, die ons dan niet kunnen bereiken, blokkeert deze stroming ook een kou-instroom naar ons land.
Misschien dat er in en na het weekend wat lichte (grond) vorst kan voorkomen, maar dat is het dan voorlopig ook. Voor echte kou hebben we op dit moment een andere drukverdeling nodig. Wanneer er eenmaal winter in Europa aanwezig is kan een dergelijke luchtdrukverdeling wel tot winterweer leiden. Dat is nu dus niet het geval.

Meer Blog