Home > Piets blog > Groente wordt peperduur door droogte
Volg Piet

Piets blog

Groente wordt peperduur door droogte

Valt er de aankomende tien dagen geen of weinig regen, dan worden veel groenten flink duurder. Ook graan en aardappelen hebben binnenkort water nodig om goed te kunnen groeien.

In de land- en tuinbouw is het nog nooit voorgekomen dat het voorjaar zo droog was. In België is de situatie helemaal nijpend. Veel gewassen zijn daar al verkleurd of kampen met een groeiachterstand. In ons land is het nog niet zover, hoewel bij de granen de eerste tekenen al zichtbaar zijn. Die blijven flink achter.

Hoewel de droogte voor de boeren een fikse tegenvaller kan betekenen, komt de echte rekening op het bordje van de consument. Die moet immers meer gaan betalen voor zijn eten terwijl andere boodschappen ook al flink in prijs zijn gestegen in verband met stijgende grondstoffenprijzen op de wereldmarkt.

Zo werden chocolade en koffie bijvoorbeeld al fors duurder, onder meer door misoogsten. Voor kleding geldt hetzelfde verhaal. Door overstromingen het afgelopen jaar in onder meer Pakistan is er minder katoen voorhanden, waardoor de prijs op de wereldmarkt 170 procent duurder is geworden.
(telegraaf)

Meer Blog