Home > Piets blog > Grote verschillen in het land
Volg Piet

Piets blog

Grote verschillen in het land

Vandaag zijn er grote verschillen in het land. Op de Wadden wordt het 8 graden, Groningen, Friesland en de Kop van Noord Holland komen tot zo’n 10 graden, maar in deze gebieden zijn wolken taai en houden de overhand.

Zuidelijk van de grote rivieren breekt de zon veelvuldig door en loopt de temperatuur op naar 15 of 16 graden. In Limburg kan het zelfs 17 of 18 graden worden. In het noorden ietwat kil weer met ook nog een stevig oostenwindje, naar het zuiden toe is het compleet voorjaar met veel zon en minder wind.

De verschillen worden in de eerste plaats veroorzaakt door de zon. Deze breekt in het midden en zuiden flink door.
Daarbij komt de aangevoerde luchtsoort in het zuiden vanuit het zuiden van Duitsland en is al meer ‘voorgewarmd’ voor het daar arriveert.

Het noorden heeft te maken met de invloed van de koude Noordzee en het Oostzee-gebied. Grote verschillen zijn in deze tijd van het jaar tijdens een dergelijke stroming heel gebruikelijk.

Een doorstaande zuidoostelijke – of zuidelijke stroming brengt in het noorden ook in het vroege voorjaar wel lente-temperaturen. Zolang de oost- of noordoost-component aanwezig is, valt het in het noorden en op de Wadden vaak tegen.

Meer Blog