Home > Piets blog > Hardnekkige wolken maken plaats voor de zon
Volg Piet

Piets blog

Hardnekkige wolken maken plaats voor de zon

Gisteren konden de mensen in Nijmegen, zoals hier prachtig is vastgelegd bij de Waal, nog genieten van de ondergaande zon. Vandaag was het ook daar grijs.

Vandaag viel het weer in het hele land nog tegen. Alleen in het zuidwesten brak de zon door. Uitgesproken kil was het in het noordoosten met temperaturen rond 5 tot 6 graden en een koud oostenwindje. In Zeeland konden de terrasstoelen wel naar buiten. Daar werd het zelfs 15 graden!

Ons weer wordt bepaald door een hogedrukgebied dat met de as boven Finland en de Baltische Staten ligt. Met een oosten- tot zuidoostenwind wordt vochtige lucht vanaf het continent aangevoerd. Langzaam kantelt de stroming een beetje en zal een wat aantrekkende zuidoosten- tot oostenwind drogere lucht aanvoeren. Ook de inversie speelt een rol in de wolkendeken en werkt als een deksel op een pan. Een inversie houdt in dat een relatief warme luchtlaag aanwezig is boven koude lucht. Deze koude lucht blijft zo op zijn plaats, Warme lucht stijgt op en koude  lucht daalt doordat het zwaarder is. En dus zijn er weinig verticale luchtbewegingen die doorgaans een gunstige uitwerking hebben op de oplossing van wolken.

De komende dagen zal er in de nacht en ochtend kans op mist en laaghangende bewolking blijven maar zal de zon vooral  ‘s middags in veel gebieden goed door weten te breken. Hoewel het noorden in deze situatie wel een risicogebied blijft voor hardnekkige bewolking lijkt ook daar de zon geregeld flink door te gaan breken.

Ook begin volgende week houdt deze drukverdeling stand en verandert er in grote lijnen niet zoveel in het weerbeeld. Het wordt wel een beetje kouder met in de nachten kans op wat lichte vorst.

Meer Blog