Home > Piets blog > Hoelang duurt de winterse periode?
Volg Piet

Piets blog

Hoelang duurt de winterse periode?

Een hogedrukgebied vanaf de Britse Eilanden heeft een uitloper uitgerold tot over het zuiden van Scandinavië. Met een oost tot noordoostenwind wordt drogere en ook koudere lucht aangevoerd.

Vanuit het noordoosten gaat het vandaag flink opklaren en er waait een koud aanvoelende oost tot noordoostenwind. Daardoor voelt het kouder aan dan de werkelijk 0 tot 2 graden.

Vannacht is het dan vrij helder en gaat het flink vriezen: in het (noord) oosten is al matige vorst mogelijk met uitersten tot -6 graden!

De rug van hogedruk trekt in het weekend via ons land naar het Oostzeegebied. Vooral de nacht naar zaterdag verloopt dan behoorlijk koud met volop matige vorst!

Vanaf zondag wordt de positie van hogedruk in de buurt van ons land onzeker.
Volgens het Engelse weermodel steekt  er dan een matige westenwind op en lopen de temperaturen behoorlijk op naar zo’n 4 tot 5 graden in de kustgebieden. In de nacht dan hooguit wat lichte vorst en dit is dan alleen weggelegd voor dieper landinwaarts.

De Duisters (Offenbach) en het model van de Europese lidstaten (ECMWF -KNMI) laten het hoog weliswaar dicht in de buurt van ons land liggen, maar wel met de kern zuidwestelijk. Daardoor een zwakke tot matige aanvoer vanaf zee wat overdag temperaturen geeft van 2 tot 4 graden boven het vriespunt. In de nacht wat lichte vorst. Grote overeenkomsten met het Engelse model.

De Amerikanen komen vanochtend met een heel andere en verrassende oplossing op de proppen. Terwijl eigenlijk alle andere modellen het hoog op de Oceaan berekenen met uitlopers tot dichtbij ons land, voorziet het Amerikaanse NCEP dat het hoog van zondag op maandag via ons land naar centraal Europa trekt. In dat geval ontstaat er na het weekend opnieuw een (zwakke) aflandige stroming. In dit scenario dooit het overdag weliswaar maar blijft het in de nachten vriezen. In het weekend overwegend licht, maar na het weekend is dan ook gemakkelijk matige (stralings) vorst mogelijk.

Het ECMWF berekent verder dat het de tweede weekhelft een stuk zachter wordt met een doorbrekende west tot zuidwestcirculatie.

Voorlopig ga ik uit van een gematigde visie met in de nachten lichte en eerst ook matige vorst. In het weekend overgang naar een minder koud weertype maar in de nachten nog wel lichte vorst. Geleidelijk aan een naar noord tot west draaiende wind. Eerst heel veel zon, vanaf zondag trekken er er ook enkele wolkenvelden over.

Meer Blog