Home > Piets blog > Hogedrukgebied boven Europa krachtig
Volg Piet

Piets blog

Hogedrukgebied boven Europa krachtig

Met een beetje geluk gaat de zon ook in het noorden vanmiddag weer eens schijnen.

In Woensdrecht daalde de temperatuur afgelopen nacht naar -4.4 graden en was daarmee het koudste KNMI station de afgelopen nacht op de voet gevolgd door Gilze Rijen (-3.4°C) Rotterdam en Maastricht en Heino. (-2.7°C)
Op klomphoogte vroor het in Gilze Rijen zelfs 6.9 graden. Door hardnekkige wolken kwam het in het noorden niet of nauwelijks tot vorst.

De komende dagen gaat er het een en ander veranderen. Ten westen van de Britse Eilanden probeert een depressie dichterbij ons land te komen en stuurt zwakke fronten de Noordzee op. Morgen passeren een tweetal van deze fronten in afgezwakte vorm. De wind draait naar het zuiden tot zuidwesten en ons weer komt niet meer vanaf het continent maar vanuit Frankrijk en de Noordzee.  Deze luchtsoort is veel vochtiger en we kunnen morgen dan ook meer wolken tegemoet zien. De nachtvorst gaat er uit en overdag kan het zuiden van het land in de dubbele cijfers terecht komen.

Het hogedrukgebied wil echter van geen wijken weten. In het weekend neemt het in kracht toe en doet de stroming bij ons weer naar het zuidoosten krimpen. Opnieuw dus lucht vanaf het vaste land wat langzaam maar zeker aan het afkoelen is. Wat volgt is een herhaling van zetten. In de nacht en ochtend is er kans op mist die overdag in veel gebieden weer zal oplossen maar lokaal weer hardnekkig kan zijn.

Na het weekend lopen Lapland en Centraal-Rusland vol met koude Poollucht. Er is echter voorlopig geen trekpaard die de kou ook naar West-Europa kan sleuren. Voor wie er al op zit te wachten.

Meer Blog