Home > Piets blog > Hogedrukgebied zorgt voor fraai weer
Volg Piet

Piets blog

Hogedrukgebied zorgt voor fraai weer

Een hogedrukgebied vanaf de Britse Eilanden schuift vandaag de Noordzee op en komt snel dichterbij. Aan de voorzijde is een storing vastgeplakt en die trekt vanmiddag over het midden en zuiden van het land.
Het geeft regen. Dat is best een bijzondere gebeurtenis deze maand. Er kan in het zuidoosten tussen de 10- en 15 mm regen vallen. De storing laat het noorden met rust. daar neemt de bewolking vanmiddag tijdelijk weer toe.

Vannacht breidt de invloed van het hogedrukgebied zich vanuit het noordwesten uit over het land. Ook in Brabant en Limburg wordt het droog. Het koelt flink af en we krijgen te maken met nachtvorst. Op de Wadden blijft het kwik ruim boven nul, maar landinwaarts moeten we rekening houden met -1 tot -2 graden.

Op de weerkaart ziet het er dan geweldig uit. Een hogedrukgebied die vanaf morgen een langere periode in de buurt van ons land blijft. Halverwege de week wordt de aangevoerde lucht ook nog eens warmer zodat de middagtemperaturen verder omhoog gaan.
Op woensdag kan het in Limburg wel 15 graden worden.

Er is echter een addertje onder het gras. Waar de as van het hogedrukgebied precies komt te liggen is niet geheel duidelijk. Het is kilometerwerk. Komt deze oostelijk van ons, dan heeft de Noordzee minder invloed. Ligt deze westelijk van ons dan is de invloed van de Noordzee groter en de aangevoerde lucht vochtiger en dat heeft weer zijn invloed op de kans op mist.

Want bij gebrek aan stroming en tijdens flinke nachtelijke afkoeling is de kans op (hardnekkige) mist vooral in nacht en ochtend wel degelijk aanwezig. Laten we ons verheugen op een periode van fraai weer, maar met het ‘addertje onder het gras’ in het achterhoofd.

De hele volgende week  houdt het droge en vrij zonnige weer aan!

Meer Blog