Home > Piets blog > ‘IJsvrije IJszee sneller op komst dan verwacht’
Volg Piet

Piets blog

‘IJsvrije IJszee sneller op komst dan verwacht’

De Noordelijke IJszee is in de afgelopen vijf jaar in recordtempo gesmolten. Als het smelten in dit tempo doorgaat, zijn we op weg naar een ijsvrije IJszee.

Dit stelt Kim Holmen, onderzoeksdirecteur van het Noorse Poolinstituut, zo meldt Reuters woensdag. Twee verschillende onderzoeksinstituten zeggen dat deze trend binnen een decennium zou kunnen leiden tot een ijsvrije zomer op de Noordelijke IJszee.

Waarschijnlijk is dat het gevolg van zowel de opwarming van de aarde als natuurlijke weerpatronen. “De meeste gegevens wijzen erop dat de snelheid van het smeltende ijs wordt onderschat,” zegt Holmen.

Modelscenario’s

“Dat betekent dat er meer snelle veranderingen plaatsvinden dan onze modelscenario’s hebben voorgesteld. Dit betekent ook dat bepaalde processen invloed hebben op het ijs die wij nog niet begrijpen.”

Het Intergovernmental Panel on Climate Change gebruikt modellen die aan het einde van deze eeuw een ijsvrije zomer in de IJszee voorspellen. Maar volgens een van de schattingen zou dit al in 2013 kunnen gebeuren. Andere experts hebben het over de periode 2020-2050.

De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de oppervlakte van de afnemende ijsdikte moeilijk te meten is. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Washington bereikte de ijsdikte vorig jaar een laagterecord en volgt dit jaar weer een nieuw record.

 

Bron: nu.nl

Meer Blog