Home > Piets blog > Januari was vrij zacht in Nederland
Volg Piet

Piets blog

Januari was vrij zacht in Nederland

Het zeer koude en sneeuwrijke winterweer in december heeft in januari geen vervolg gekregen. De maand was – met gemiddeld in De Bilt ongeveer 3,5°C tegen 2,8°C normaal – tamelijk zacht. Koud was het alleen in het begin en aan het einde van de maand.

Temperaturen
Het KNMI in De Bilt noteerde 16 vorstdagen, waarbij de laagste temperatuur onder nul is. Normaal telt de eerste maand van het jaar 13 vorstdagen. Op de meeste dagen kwam het tot hooguit lichte vorst, op enkele dagen kwam de temperatuur onder -5° Celsius (matige vorst).
De laagste temperatuur was -8,5° C. op 30 januari in Volkel. Langs de oostgrens kwam de temperatuur op de laatste drie dagen van de maand ook overdag niet boven nul.
In De Bilt kwamen geen ijsdagen voor, terwijl de maand er gewoonlijk vier voor zijn rekening neemt. Vooral rond het midden van de maand was het zacht. Woensdrecht noteerde op 16 januari met 13,4°C. de hoogste temperatuur van het land.

Neerslag
Landelijk gemiddeld viel ongeveer de normale hoeveelheid regen van 68 mm, maar de hoeveelheden liepen sterk uiteen. In Zeeland viel op enkele plaatsen 125 mm, in het noorden lokaal niet meer dan 30 mm. Sneeuw viel er vrijwel nergens. Een groot verschil met december toen op meerdere plaatsen op 20 dagen sneeuw viel en er op vrijwel alle dagen sneeuw lag.

Zon
De zon scheen gemiddeld over het land ongeveer 67 uur tegen 52 uur normaal. Terschelling was met circa 80 uur zon het zonnigste gebied van het land, langs de oostgrens scheen de zon slechts 54 uur. Tussen 11 en 15 januari liet de zon op veel plaatsen helemaal verstek gaan, maar 28 en 29 januari waren zeer zonnige dagen met dagelijks 7 uur zon.

Meer Blog